Zastoj u pregovorima o poticajima spustio burzovne indekse

Skliznuće s rekordnih razina
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer je ulagače zabrinuo zastoj u pregovorima o novim poticajima američkom gospodarstvu.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize. No, restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa izazvale su velike gospodarske štete, a milijuni Amerikanaca ostali su bez posla, pa gospodarstvo ovisi o fiskalnim i monetarnim poticajima.

Republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu već mjesecima pregovaraju o novom paketu pomoći gospodarstvu, no čini se da dogovor o oko 900 milijardi dolara fiskalnih poticaja neće biti postignut do kraja tjedna, kako su se ulagači nadali. Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, kazao je jučer da se i dalje traži put do dogovora o pomoći gospodarstvu, dok se Zastupnički dom priprema za glasanje o financiranju saveznih službi.

Kao i svake godine, pregovori o financiranju vode se do posljednjeg trenutka, a ulagači se nadaju da će dogovor barem o privremenom financiranju biti postignut do roka u petak i da se državne službe neće zatvoriti. Unatoč koronakrizi, na Wall Streetu su ove godine burzovni indeksi snažno porasli i kreću se na rekordnim razinama. Stoga analitičari kažu da je tržište ranjivo na svaku lošu vijest bilo o cjepivu, bilo o poticajnim mjerama.

A nakon prvog dana cijepljenja protiv koronavirusa u Britaniji zabilježene su dvije reakcije na alergiju, objavio je britanski medicinski regulator. Među najvećim gubitnicima bila je jučer dionica Facebooka, s padom cijene za gotovo 2 posto, nakon što su savezni regulator i gotovo sve savezne države podnijele tužbu protiv te društvene mreže zbog kršenja zakona protiv monopola.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer još nema napretka prema dogovoru o trgovinskim odnosima između EU-a i Britanije i jer se održava sjednica čelnika Europske središnje banke. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina, kao i jučer na Wall Streetu, jer je ulagače zabrinuo zastoj u Washingtonu u pregovorima o dodatnim poticajnim gospodarskim mjerama.

Dolar blago ojačao četvrti dan zaredom. Ulagači su oprezni u vezi eura jer se očekuje da će na današnjoj sjednici čelnici Europske središnje banke (ECB) povećati programe otkupa obveznica i jeftinih kredita kako bi potaknuli izlazak gospodarstva eurozone iz recesije. Trgovci, također, smatraju da bi ECB mogao poručiti nešto o tečaju eura, koji je s niskih razina u ožujku skočio gotovo 14 posto, što šteti europskim izvoznicima.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, unatoč podatku o rastu zaliha u SAD-u, jer ulagači ‘igraju’ na oporavak gospodarstva. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 45,80 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 posto, na 49,10 dolara.

You may also like

0 comments