Zašto, usprkos razlikama, Rusija i Saudija trebaju jedna drugu

Saudijska državna naftna tvrtka i najveća svjetska naftna kompanija uopće Saudi Aramco, planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u studenom.
Protekli tjedan  tržište nafte, kako je EnergyPress već pisao, obilježila su dva važna događaja, burzovne cijene nafte dosegnule su godišnji maksimum i izvoz američke nafte i naftnih proizvoda dosegnuo je rekord. Upravo to može dovesti do ozbiljnih preslagivanja.

Naime, iako su zemlje OPEC+ usuglasile smanjenje proizvodnje nafte, što je još na snazi te se očekuje kako će trajati do kraja godine, čelnik OPEC-a, kako smo pisali u jučerašnjoj analizi našeg urednika. neizravno je priznao kako stabilizacije tržišta ili uravnoteženja ponude i potražnje teško može biti obzirom na velik rast proizvodnje iz nekonvencionalnih izvora u SAD-u, te posljedično njenog izvoza. Sada kada su ukinute restrikcije na izvoz, SAD čini sve kako bi bio veliki igrač na globalnom tržištu.  Prema izvješćima za prošli tjedan, SAD je izvozio gotovo 2 milijuna barela nafte dnevno, a ukupna količina izvezene nafte i naftnih proizvoda premašila je 7 milijuna barela.

Mnogi analitičari posjet saudijskog kralja i političke i poslovne delegacije te zemlje Moskvi promatraju kroz prizmu američkog povećanja izvoza nafte. Neovisno o bliskosti Rusije i glavnog saudijskog konkurenta, Irana (čiji izvoz nakon ukidanja sankcija također raste) te bez obzira na bliskost saudijskog režima sa SAD-om, čini se kako u ovoj konstelaciji snaga na naftnom tržištu Rusija i Saudija imaju nužnost suradnje, jer to su ipak dva najveća svjetska proizvođača nafte.

Saudijci ne namjeravaju mirno promatrati najnoviju američku naftnu igru te Saudi Aramco  planira ozbiljno smanjenje isporuka nafte za svoje klijente u mjesecu studenom, u uvjetima kada potražnja za saudijskom naftom iznosi 7.7 milijuna barela na dan, Saudi Aramco će isporučivati 7.15 milijuna barela dnevno.

You may also like

0 comments