Zašto Putin podržava sirijski režim?

U Siriji sada ima preko dvije tisuće terorista koji su došli iz bivših republika Sovjetskog Saveza, i ti isti mogu se vratiti u Rusiju, a to je ono što tjera Moskvu da podržava rukovodstvo Sirije u borbi protiv terorista, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za američke TV kanale CBS i PBS.

„Zašto čekati da se oni vrate kod nas? Bolje da pomognemo Asadu da se bori protiv njih na teritoriju Sirije. To je glavni motiv koji nas tjera da pomažemo Asadu. U cjelini, naravno, ne želimo da se ta regija pretvori u Somaliju”, prenosi njegove riječi RIA „Novosti”. Putin je isto rekao da nije istina da Rusija želi preuzeti glavnu ulogu na Bliskom Istoku, i da se ne radi ni o kakvoj novoj strategiji Rusije, a teza da će odlazak Bašara Asada pomoći u borbi protiv „Islamske Države” je pogrešna, dodao je Putin.

Na pitanje podržava li Putin sve ono što Asad radi u Siriji, ono što se događa sa Sirijcima, milijunima izbjeglica i stotinama tisuća ljudi koji su poginuli, a mnoge su, rekao je novinar Charlie Rose, ubili Asadovi ljudi, Putin je odgovorio kontrapitanjem: „A smatrate li vi da pravilno postupaju oni koji podržavaju naoružanu opoziciju i prije svega terorističke organizacije samo da bi skinuli Asada s vlasti, ne brinući o tome što će biti sa zemljom nakon uništavanja svih državnih institucija?” Sirijska vojska, uz „rusku pomoć” planira započeti napad, protiv „Islamske Države” (ID) u Palmiri. Povratak antičkog rimskog grada neće samo ojačati poziciju Asada, već će postati i „veliki simbol” novog pristupa Moskve na Bliskom Istoku, piše „Independent”, a prenosi „RT”.

Kako navodi autor članka, Vladimir Putin nije poslao trupe u Siriju samo da bi pokazao solidarnost s Bašarom Al Asadom. Prema njegovim riječima, ruski lider isto nije posebno zabrinut ni zbog gubitka luke u Mediteranu, koja je još uvijek u rukama Moskve. Putinu je, kako smatra, potrebna pobjeda. Sirijska vojska se naoružava i obučava za veliku vojnu ofanzivu na pozicije „Islamske Države”, a jedna od njih ima ogromnu simboličku vrijednost, ne samo za Bliski istok, već i za cijeli svijet.

Detalji vojnih operacija u Siriji se svakodnevno mijenjaju. Međutim, novinar tvrdi da se sirijska vojska sprema kako bi obranila antički grad Palmiru od islamista. Novi ruski avioni, protutenkovske rakete, možda čak i tenkovi T-90 pripremaju se za borbu u pustinji. Jedan od najsuvremenijih aerodroma u Siriji nalazi se samo 50 milja od Palmire i sirijska vojska već nekoliko mjeseci planira izvršiti napad na području ovog grada.

Kako tvrdi autor, prije tjedan dana Damask je odložio napad zbog straha da će ID uništiti preostali dio rimskog grada. Međutim, ovi strahovi su eliminirani. Islamisti su pokazali da žele uništiti rimske hramove i bez bilo kakvog napada na njihove snage. Prema pisanju izdanja, napad će početi u roku od tri tjedna ili početkom studenog. Palmira predstavlja prioritetni zadatak, jer „svijet koji je više zabrinut za sudbinu ostataka rimskog grada nego ljudi”, smatra njegovu okupaciju značajnim uspjehom „kalifata”.

Za Putina, napad bi bio „veliki simbol” nove projekcije interesa Rusije na Bliskom istoku. Za Obamu, Camerona i druge zapadne lidere, koji se četiri godine ne usuđuju svrgnuti Asada, niti napasti ID, zauzimanje Palmire uz rusku pomoć bit će ponižavajuća lekcija. Lideri Bliskog istoka će imati veliko povjerenje u Moskvu, a ne u Zapad. Ukoliko se „skrate krila” ID, SAD i NATO će se morati dogovoriti s Moskvom o budućnosti Sirije, što će sirijskim izbjeglicama koje traže azil u Europi izgledati kao ismijavanje, zaključuje autor članka.

You may also like

0 comments