Home Ekonomija Zašto je važna aplikacija Otvoreni proračun

Zašto je važna aplikacija Otvoreni proračun

by Agencije

Nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

„Dobro znamo da je najvažniji akt kojeg donosi svaka Županija upravo proračun sa svojim prihodima i rashodima. Želim pohvaliti ovaj projekt Otvorenog proračuna, jer je svojevrstan dobitak za građane koji će na jedan transparentan, ali krajnje jednostavan način dobiti sve moguće informacije o samome proračunu“ objasnio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar razloge zbog kojih su se odlučili uključiti u ovaj projekt.

Također, uz bolju razumljivost proračunskih podataka župan smatra kako će građani na ovaj način dobiti i najvažniju informaciju, a to je na što se troše njihovi novci. „Trošenje javnoga novca mora biti transparentno, učinkovito, a svjesni smo da je transparentno i odgovorno trošenje javnog novca zaštitni znak modernih i uređenih društava. Dobro je da će svi proračunski korisnici, ali i građani imati mogućnosti pregleda, analize i prezentacije županijskog proračuna. Nadam se da će se upravo građani aktivno uključiti u kreiranje samoga proračuna“ zaključio je.

Zadovoljstvo uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija izrazio je i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. „Vrlo sam zadovoljan da je Požeško-slavonska županija postala jedna od županija koje su završile sve potrebne radnje za završetak projekta „Otvoreni proračun“. Ovaj projekt omogućit će bolju transparentnost našeg proračuna te će doprinijeti boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka.“ istaknuo je župan Tomašević i dodao iako je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o poslovanju županije, ovaj će projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca.

Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu. Prepoznala je to i Ličko-senjska županija koja je u istraživanju Instituta ostvarila maksimalnu razinu transparentnosti.

„Nastojimo da Županijski proračun oslikava puls i bilo svih građana Ličko-senjske županije, kako bi svaku razumnu primjedbu i sugestiju ugraditi u Izmjene i dopune proračuna da bi naš proračun bio što otvoreniji i transparentniji prema javnosti.“ objasnio je župan Ličko-senjske županije Milan Kolić. No, unatoč dobrim rezultatima Ličko-senjska županija tu ne misli stati. „Svakodnevno radimo na postizanju još većeg stupnja transparentnosti kako bi na opće zadovoljstvo građana Županije postigli najbolju moguću efikasnost u poslovanju Županije i njenih proračunskih korisnika, te i dalje omogućili građanima da pravovremeno dobiju razumljive informacije o proračunu. Projekt Otvoreni proračun u tome će nam uvelike pomoći.“ zaključio je župan.

Da podsjetimo, ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna.

Related Posts