Zašto je Al Nusra front srušio ruski helikopter

Pripadnici terorističke organizacije Al Nusra oborili su 1. kolovoza ruski vojno-transportni helikopter Mi-8 u sirijskoj provinciji Idlib. Poginulo je svih pet članova posade. Što se u ovom trenutku zna o tom napadu i je li je bilo moguće spriječiti pogibiju ruskih časnika?

1. U kojem pravcu je letjeo Mi-8?

Vojno-transportni helikopter Mi-8 letjeo je u zračnu bazu Hmejmim poslije završene misije dostavljanja humanitarne pomoći žiteljima Aleppa.

2. Tko je oborio helikopter?

Mi-8 su sa zemlje oborili pripadnici terorističke organizacije Al Nusra u provinciji Idlib.

3. Kako je helikopter oboren?

U trenutku napada helikopter je letjeo na visini od 4.500 metara. Borbenu letjelicu na toj udaljenosti sa zemlje mogu oboriti ili sustavi PZO, koje teroristi ne posjeduju, ili prenosivi protuavionski raketni sustavi.

Po riječima vojnog stručnjaka agencije TASS, Viktora Litovkina, teroristi su otvorili vatru iz ruskog prenosivog zenitno-raketnog sustava (PZRK) “Igla”, koji im je dospio u ruke sa opljačkanih skladišta u Libiji, ili iz američkog PZRK “Stinger”, koji je isporučivan umjerenoj opoziciji, ali se našao u rukama terorista.

4. Kako postupa posada kada se na helikopter ispali raketa sa termičkim navođenjem?

Prema instrukciji, posada je trebala upotrijebiti toplinske mamce koji privlače rakete sa infracrvenim navođenjem. “Taj sustav funkcionira poput svijetlećih raketa. Ispaljena raketa “privlači” bojevu glavu, jer ima veću temperaturu nego motor helikoptera”, rekao je za “RBTH Hrvatska” vojni komentator lista “Izvestija”, Dmitrij Safonov.

5. Zašto je helikopter letjeo bez borbene pratnje?

Po Litovkinovim riječima, to je propust rukovodstva kontingenta ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji, a također propust sirijske obavještajne službe, koja je ruskom zapovjedništvu javila da na putanji kojom je letjeo Mi-8 nema terorista.

6. Je li Mi-8 imao oružje?

Kako je naveo izvor “RBTH Hrvatska” u Ministarstvu obrane RF, za vrijeme misije na Mi-8 se nalazio samo fiksirana strojnica sa streljivom.

7. Kakve kazete za rakete su pronađene na mjestu gdje se srušio Mi-8?

Po riječima Aleksandra Hramčihina, zamjenika direktora Instituta za političku i vojnu analizu, na helikopter se mogu stavljati kazete vođenih i nevođenih projektila. “U ratu nema “čisto” transportnih letjelica. Pitanje je samo kakve zadatke mora izvršavati svaki konkretni helikopter. Mi-8 ima borbenu komponentu, ali primjena u borbi nije primarna namjena ovog helikoptera. On se u tom smislu ne može ni usporediti sa Ka-52″, rekao je Hramčihin za “RBTH Hrvatska“.

You may also like