Zašto auto na nuklearni pogon nije dobra ideja

The Drive

Novi članak izvještava o ideji iz 1950-ih godina kada su u Fordu razmišljali o stvaranju automobila s nuklearnim reaktorom koji ne bi trebao točiti gorivo i mogao bi voziti tisuće kilometara prije zamjene reaktora.

Automobil po imenu Ford Nucleon bio je zamisao automobila koji radi poput nuklearne podmornice i trebao bi imati električni motor-generator poput današnjih hibrida. Nuklearna tehnologija je tada bila vrlo popularna, a Ford je zamislio kako će vlasnik pri svakoj promjeni moći birati, želi li reaktor koji manje troši ili onaj visokih performansi.

Iako je Ford Nucleon bio izvan standarda po pitanju dimenzija i međuosovinskog razmaka, inženjeri se i danas bore s problemima tehnologije nuklearnog reaktora u automobilima, piše The Drive.

Dr. Thomas sugerira da problem s nuklearnim reaktorima u automobilima nije prilagodba radioaktivnih jezgri, nego rukovanje energijom koju oslobađaju. Iako se vjerovalo da će se nuklearna energija koristiti u automobilima 1950-ih godina, Ford Nucleon nikada nije zaživio zbog inženjerskih problema koji su i danas prisutni. Nucleon je zamisljen kao automobil s malim nuklearnim reaktorom smještenim straga koji bi mogao voziti više od 8.000 km bez punjenja goriva.

Cijeli bi reaktor bio zamijenjen, a vlasnik bi imao mogućnost odabira između niskoučinkovitog ili visokoučinkovitog reaktora. Automobil je bio neobičnih dimenzija, s duljinom od malo više od pet metara, širinom od gotovo dva metra i visinom od malo više od jednog metra. Prednji i stražnji kotači Nucleona bili su razmaknuti samo 1,76 metara, što je automobilu dalo vrlo nestabilan izgled.

Ford je nazvao Nucleonov reaktor “energetskom kapsulom” koja je bila lako servisirati i proizvodila snagu za “pretvarače električne energije s trenutnom promjenom smjera”, slične onima koje se nalaze u današnjim hibridima.

You may also like