Žarko Puhovski: SDP je u boljoj poziciji prema MOST-u

Osim u slučaju dogovora SDP-a i HDZ-a o velikoj koaliciji, što se u ovom trenutku ne čini kao najizglednija opcija, formiranje nove hrvatske Vlade neće proći bez Mosta. Politički analitičar Žarko Puhovski ističe za tportal da je SDP u velikoj prednosti jer, računajući predstavnike nacionalnih manjina, u Saboru ima barem šest zastupničkih mjesta više od HDZ-a. Ipak, treba im podrška Mosta. Hoće li ta nova politička platforma poduprijeti HDZ ili SDP, ukoliko se u međuvremenu ne rascijepi?

Puhovski smatra da je mogućnost cijepanja Mosta realna jer su dobili više mandata u odnosu na vlastita očekivanja pa nemaju sasvim provjerene buduće saborske zastupnike. No cijepanje Mosta nije od presudne važnosti zato što, s obzirom na podjelu, i HDZ i SDP trebaju čitav Most, dakle sve njihove ljude. ‘Pritom je SDP u velikoj prednosti jer ima barem šest mjesta u parlamentu više od HDZ-a, a možda i sedam, računajući manjine. U tom pogledu SDP relativno lako može postići poziciju manjinske vlade, s podrškom Mosta iz parlamenta, što je Mostu puno lakše nego da ulazi u vladinu većinu, a HDZ-u jedino to igra. Dakle SDP je tu u prednosti. Pitanje je međutim je li to dobro, jer to bi značilo jako nestabilnu situaciju u kojoj bi se na svakom zasjedanju ili čak prilikom svakog odlučivanja iznova formirala većina. To bi, kao što se baš danas vidi u Portugalu, vjerojatno relativno brzo moglo završiti ponovnim izborima. Druga varijanta je malo ozbiljniji dogovor o većini – čini mi se da Karamarko s Prgometom ne može postići dogovor u ovom trenutku, a pitanje je može li Milanović’, kazao je Puhovski.

Prema njegovoj procjeni, potpuno je sigurno da nema velike koalicije dok su Milanović i Karamarko živi i zdravi. No što sa zahtjevom Mosta da mandatar buduće Vlade mora biti iz njihovih redova? Drago Prgomet navodio je prije izbora da to mora biti Božo Petrov, a već sinoć je Mostu navodno stigla ponuda da izvoli preuzeti kormilo Vlade. ‘Oni to mogu dobiti, ali oni naprosto nemaju ni aparat ni ljude koji su u stanju to raditi. To je zahtjev koji je postavljen da bi se plašilo drugu stranu jer oni to naprosto nisu u stanju činiti’, ocjenjuje Puhovski, potvrđujući da se to odnosi i na Božu Petrova i na Dragu Prgometa. Osim toga, primjećuje, potpuno je besmisleno da stranka koja ima trostruko ili četverostruko manje mandata od koalicijskog partnera ima premijera. To naprosto nema logike.

Puhovski napominje da postoji mogućnost da se formiranje Vlade jako odulji. ‘Mislim da se predsjednica uopće nije trebala javljati dok nisu konačni rezultati izbora poznati odlukom DIP-a, nakon žalbenih rokova itd. To bi bilo formalno korektno ponašanje, ali ona izgleda nije izdržala… Po Ustavu i zakonu, mandatar prvo dobije mjesec dana za sastavljanje Vlade, pa može dobiti još mjesec dana, a isto je i s drugim mandatarom. To može trajati četiri mjeseca, što je neizdrživo za Hrvatsku’, upozorava Puhovski za Tportal.

Što se tiče potvrde ovjerene kod javnog bilježnika da neće stupati u koalicije, Puhovski kaže da se Most iz toga može izvući podrškom Vladi iz parlamenta, dakle manjinskom vladom. ‘Uz napomenu: moralni standardi koje Most zastupa mogu se veoma jednostavno provjeriti odgovorom na pitanje hoće li gradonačelnici i načelnici Mosta koji su izabrani u Sabor dati ostavku na jednu ili drugu funkciju. Moralno je nedopustivo da se takve dvije funkcije povezuju i to bi pokazalo da Most zaista ozbiljno misli. Međutim bojim se da se to ne može dogoditi’, kaže Puhovski. Strahove lijevih birača da je Most ipak svjetonazorski bliži HDZ-u Puhovski ne može odagnati, ali… ‘Sasvim sigurno je Most bliži HDZ-u, kao što su Josipović i Holy bliži SDP-u, pa su bili protiv njega. A priča o Kainu i Abelu je starija od demokratskih izbora.’

Inače, Puhovski smatra da je Most uzeo više mandata HDZ-u nego SDP-u. ‘HDZ je doživio puno veći neuspjeh s obzirom na očekivanja. Prije tri mjeseca Karamarko je očekivao dvotrećinsku većinu, prije tri dana apsolutnu većinu od 76, a dobio je 59 mandata. Razlog neuspjeha je njihova pogrešno vođena kampanja na ideološkim pitanjima, a ne na pitanjima nesposobnosti Vlade. Razlog uspjeha Mosta je u tomu što je ljudima dojadilo igranje između SDP-a i HDZ-a kao zapravo dvije frakcije iste stranke. SDP je razmjerno dobar, pogotovo ako se uzme u obzir situacija otprije mjesec dana, a s obzirom na to kakvu su vladu imali, njihov rezultat je odličan. Njihova kampanja je uspjela prekriti nesposobnosti Vlade zahvaljujući svesrdnoj pomoći šatoraša i Karamarka, a kojima bi morali podignuti spomenik’, upućuje Puhovski.

You may also like

0 comments