Zarif: Europa mora potaknuti Trumpa da ne otkaže nuklearni sporazum

Europski potpisnici iranskoga nuklearnog sporazuma zaključenog s velikim svjetskim silama, američkog bi predsjednika Donalda Trumpa trebali uvjeriti da ne napušta sporazum, s obzirom na to da “plan B” za taj dogovor ne postoji, rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif.

“Ili sve ili ništa. Europski čelnici trebali bi potaknuti Trumpa ne samo da ostane dio sporazuma već i da, u dobroj vjeri započne s primjenom svojeg dijela dogovora”, napisao je Zarif na Twitteru.

U skladu sa sporazumom što ga je Iran potpisao sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, službeni Teheran je pristao smanjiti svoj nuklearni program na način da ne može razviti nuklearnu bombu. U zamjenu Iranci su dobili izuzeće od sankcija. Većina ih je ukinuta još u siječnju 2016.

Trump je europskim zemljama potpisnicama dao rok do 12. svibnja da “riješe velike nedostatke” nuklearnog sporazuma iz 2015., jer on u protivnom kani odustati od daljnje primjene ukinutih američkih sankcija Iranu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron za Fox News je u nedjelju izjavio da “plan B” ne postoji te da se Sjedinjene Države moraju pridržavati sporazuma tako dugo dok ne pronađu bolju opciju.

You may also like

0 comments