Započinje razdoblje godišnjih izviješća

Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nestabilno trgovanje dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja neće, procjenjuje se, biti baš inspirativna.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 16.472 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.951 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,5 posto, na 4.707 bodova. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u petak, nakon što su slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada potaknuli nadu da će američka središnja banka povećanje kamata odgoditi za iduću godinu.

No, nitko se ne zavarava da to znači preokret na tržištu, nakon što su u trećem tromjesečju cijene dionica zabilježile najveći kvartalni pad u četiri godine. Usporavanje rasta američkog i cijelog globalnog gospodarstva, posebice kineskog, ne daje razloga za optimizam. To će se osjetiti i na poslovnim rezultatima kompanija. “Idućih tjedana smjer tržišta ponajviše će ovisiti o poslovnim rezultatima kompanija. Ne vjerujem da ćemo pasti u tržište ‘medvjeda’, no čini mi se da je tržište ‘bikova’ završeno”, kaže Mark Freeman, direktor u tvrtki Westwood Holdings Group.

Prošloga je tjedna S&P 500 indeks zaronio 10 posto ispod svoje prethodne najviše razine dosegnute u svibnju, što znači da je skliznuo u područje korekcije, dok bi u tržište ‘medvjeda’ zaronio s padom od 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine. Nakon rasta u petak, S&P 500 sada je 8,6 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Smjer tržišta idućih će tjedana ovisiti o sezoni objava poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje, koja počinje 8. listopada izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija Alcoe. Zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenje potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, pad prihoda kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju, i to za više od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog pogoršanja gospodarske situacije u svijetu, posljednjih se mjeseci bilježi povlačenje kapitala s tržišta dionica. Prema podacima Bank of America Merrill Lyncha, u trećem su tromjesečju iz američkih dioničkih fondova povučene 22 milijarde dolara, dok je u američke obveznice priljev dosegnuo 17 milijardi. Nastavi li se odljev novca s tržišta dionica, to će zasigurno otežati oporavak cijena dionica, nakon njihovog najvećeg kvartalnog pada od 2011. godine.

You may also like