Započeo službeni posjet predsjedništva BIH Srbiji

Članovi Predsjedništva BiH počeli su u srijedu službeni posjet Beogradu, a ispred Palače Srbije uz najviše državne i vojne počasti dočekao ih je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, te članovi vodstva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić doputovali su u Srbiju na Vučićev poziv, a nakon sastanka sa srbijanskim premijerom, koji je u tijeku, predviđena je zajednička tiskovna konferencija.

Za praćenje posjeta tročlanog vodstva BiH Srbiji akreditirano je oko 200 novinara, nešto manje nego za vrijeme nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel. Kako je predviđeno, članovi Predsjedništva BiH danas popodne s domaćinima će prošetati Beogradom i tvrđavom na Kalemegdan. Sastanak u Beogradu slijedio je na Vučićev poziv nakon incidenta 11. srpnja kad su na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima napadnuti premijer i državno izaslanstvo Srbije, a Vučić je potom poručio da, unatoč tim neugodnostima, njegova ruka pomirenja ostaje pružena.

Pozivajući Predsjedništvo BiH u Srbiju Vučić je rekao kako polazi od uvjerenja da su dvije zemlje čvrsto i trajno opredijeljene da jačaju bilateralne odnose i sva otvorena pitanja rješavaju u izravnom dijalogu i duhu dobrosusjedstva.Predsjedajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je za regionalnu televiziju N1 da će sutrašnji posjet Beogradu biti prilika za pomirenje i novi iskorak u odnosima.“Uvjeren sam da će posjet biti krajnje prijateljski i da će otvoriti mogućnost za mnogo više komunikacije na svim razinama i o svim životnim temama koje su budućnost, a da ćemo teme prošlosti ostaviti nekom drugom”, rekao je Čović.

On je ocijenio i da do susreta tročlanog Predsjedništva BiH s premijerom Vučićem u takvu sastavu sigurno ne bi došlo da se nije dogodio incident u Potočarima. Teme razgovora tročlanog vodstva BiH i srbijanskog premijerra nisu priopćene, a beogradski mediji javili su ranije da je u dogovoru za sastanak “Vučić Izetbegoviću napomenuo kako želi pričati samo o budućnosti, odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima” s kojima će nastupiti na predstojećem summitu Zapadnog Balkana u Beču 27. kolovoza.

Jedna od tema razgovora u Beogradu po svemu sudeći bit će i najavljeni referendum u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, nakon što je premijer Vučić prošli tjedan o tome razgovarao i s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i “zamolio ga da još jednom razmotri tu odluku” ukazujući na moguće posljedice na dalje kompliciranje situacije u regiji.

You may also like