Započeo klimatski summit u Madridu

COP25
Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski summit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja, javlja Euronews.

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem. Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine. Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da su napori međunarodne zajednice da se zaustave klimatske promjene dosada bili krajnje neadekvatni i da postoji opasnost po kojoj bi globalno otopljenje moglo da pređe “tačku bez povratka”. Guterres je, uoči međunarodne klimatske konferencije u Madridu, rekao da se posljedice rasta temperature već osjećaju širom svijeta, što dramatično utiče na ljude i prirodu, prenosi AP.

Primijetio je da svijet ima naučno znanje i tehnička sredstva da ograniči globalno zagrijavanje, ali da mu “nedostaje politička volja”. Prvi čovjek UN-a, međutim, želi da pošalje poruku nade, a ne očajanja, javlja AP.

You may also like

0 comments