Home Europska unija Započeo danski referendum o izuzećima

Započeo danski referendum o izuzećima

by Agencije

U Danskoj je u četvrtak počeo referendum o jačanju sudjelovanja zemlje u europskoj suradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova, čiji je ishod neizvjestan. Danska je dobila izuzeća (eng. opt-out) u tri područja: euru, obrani i suradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova što joj je omogućilo da zadrži svoju strogu imigracijsku politiku a istodobno sudjeluje u drugim područjima pravosudne suradnje. Članica je tako Europola, međuvladine europske agencije zadužene za koordinaciju borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i terorizma.

Međutim, temeljem Lisabonskog ugovora iz 2009., Europol iduće godine postaje nadnacionalna agencija, koju će nadzirati Vijeće ministara zaduženih za pravosuđe i unutarnje poslove, a Danska je najvećim dijelom isključena iz nadnacionalnih politika na tom području i nema pravo glasa. To znači da će se, ako želi ostati njegovom članicom, morati odreći svojeg izuzeća na tom području. No to ne znači da mora biti dijelom svih europskih politika na području pravosuđa. Referendum predlaže “a la carte” rješenje slično onom za Veliku Britaniju i Irsku.

Vodeći političari bili su u četvrtak ujutro na ulicama u središtu Kopenhagena i drugih gradova kako bi uvjerili neodlučne birače.  Posljednje ankete pokazuju da je ishod referenduma neizvjestan. Obje strane su izjednačene. “‘Da’ je siguran izbor. On jamči da ćemo ostati u Europolu i da ćemo moći surađivati u borbi protiv zločina”, rekao je novinarima premijer Lars Lokke Rasmussen. Njegovi liberali, koji naginju desno, i glavna socijaldemoraktska oporba dio su saveza od pet stranka koji tvrdi da je reforma potrebna.

Protivnici promjena uključuju krajnje lijevu Listu za jedinstvo i euroskeptičnu Dansku narodnu stranku. Danska narodna stranka, poznata po svojim oštrim stajalištima glede imigranata, smatra da bi, ako referendum prođe, Danska mogla biti prisiljena usvojiti politiku EU-a o izbjeglicama. “Mi pozivamo birače da kažu ‘ne’ jer ako kažemo ‘da’ znači da se odričemo našeg suvereniteta u pitanjima pravosuđa”, rekao je čelnik Danske narodne stranke Kristian Thulesen Dahl.

Related Posts