Započelo punjenje plinovoda Turski tok

Završetak projekta
Počelo je punjenje plinom prve od dviju cijevi plinovoda Turski tok, izvijestio je u petak operator toga projekta South Stream Transport, a prenosi agencija RIA.

U priopćenju South Stream Transporta kaže se da je punjenje plinom završna etapa pred uvođenjem plinovoda u eksploataciju. “Punjenje sistema plinom je značajan korak prema početku dostave plina u Tursku i jugoistočnu Europu novim plinovodnim sustavom podmorskih cjevovoda. Komercijalna eksploatacija prema planu bi trebala započeti do konca 2019. godine”, kaže se u priopćenju.

Projekt Turski tok predviđa gradnju dviju usporednih cijevi plinovoda, svake kapaciteta 15,75 milijardi prostornih metara. Dio plinovoda prolazi dnom Crnoga mora. Jedna je cijev predviđena za dostavu plina iz Rusije turskim potrošačima, a druga za opskrbu potrošača u zemljama južne i jugoistočne Europe.

Očekuje se da bi obje cijevi trebale biti položene do kraja godine.

Turski tok i Sjeverni tok često se u energetskim i političkim krugovima spominju kao projekti kojima Rusija želi osigurati izvozne plinske rute za svoj plin namijenjen Europi, uz zaobilaženje pravca kroz Ukrajinu. Ugovor o provozu ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi istječe krajem godine, a njegovo produženje bio je temom nekoliko trostranih sastanaka Rusije, Ukrajine i Europske unije, no dogovor zasad nije postignut.

Ukrajina poduzima mjere za odvajanje od ruskog energetskog sustava, izjavio je u petak, 18. listopada, ukrajinski zamjenik ministra energetike i ekologije Vtaliy Shubin.

Trenutačno Ukrajina kupuje električnu energiju prema sporazumima s Rusijom i Bjelorusijom. „Mi poduzimamo sve mjere za što brže povlačenje iz energetskog sustava Rusije, ali to sada nije moguće. Nadam se kako u slijedeće tri godine mi možemo stvoriti tehničke i ekonomske pretpostavke za ujedinjenje s Europom“, izjavio je Shubin.

You may also like

0 comments