Započelo petodnevno zasjedanje Agencije za atomsku energiju

IAEA
Petodnevno zasjedanje glavne konferencije za atomsku energiju (IAEA) o promicanju uporabe nuklearne energije u mirnodopske svrhe okupilo je od ponedjeljaka u Beču izaslanstva iz više od 170 država među njima i hrvatsko.

Skup je počeo minutom šutnje za u srpnju preminulog direktora IAEA Yukiya Amana. Prijelazni direktor IAEA Cornel Feruta naglasio je pojačani multilateralizam i međunarodnu suradnju u primjeni nuklearne energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru, sigurnosti i razvitku i korištenju nuklearne tehnologije na različitim područjima znanosti, medicini, poljoprivredi a posebno je naglasio ulogu Agencije u sprječavanju nuklearnog terorizma.

Pozvao je na provedbu Sporazuma o neširenju nuklearno naoružanja (NPT) posebice Izrael da mu se pridruži. Sa žaljenjem je ustvrdio da još nije napravljen nikakav pomak prema ostvarenju cilja da Bliski istok postane zona bez nuklearnog oružja.

 Redovito 63. godišnje zasjedanje glavne konferencije IAEA traje od 16. do 20. rujna a uz plenarne sjednice održat će se i niz znanstvenih skupova primjerice o klimatskim promjenama, nuklearnoj tehnologiji i suzbijanju raka “Razdoblje akcija, kontrola raka i put naprijed”.

You may also like

0 comments