Započela je bitka za Alep

Na zapadu i sjeveru Sirije i dalje traje ofenziva sirijske vojske potpomognute Rusima, čiji su projektili samo u posljednja 24 sata pogodili 86 ciljeva islamističkih terorista. Oni su, pak, u audioporuci pozvali muslimane da pokrenu “sveti rat” protiv Rusa i Amerikanaca, koji u Siriji provode odvojene vojne kampanje.

Nakon zračnih napada u Alepu ostale su ruševine i ranjenici na ulicama. Pobunjenici optužuju Ruse, no čini se da je ovo tek početak. Reuters prenosi izjave neimenovanih dužnosnika kako je donesena odluka o početku bitke za najveći sirijski grad. Vojsci Bašara al-Asada, osim Rusije pomagat će i tisuće vojnika iz Irana, koji pristižu ovih dana. A kada dvije najmoćnije vojne sile na istom terenu provode svaka svoju vojnu operaciju – malo je dovoljno da situacija izmakne nadzoru. Posljednji incident dogodio se u subotu. U zraku su se susrela dva američka i dva ruska zrakoplova. Kako bi se izbjegli incidenti, održat će se treći krug razgovora američkih i ruskih vojnih dužnosnika. I Francuska, još jedan žestoki protivnik Asada, poziva Rusiju na suradnju, javlja HRT.

Ruski borbeni zrakoplov nad Sirijom približio se prošli tjedan američkom zrakoplovu radi identifikacije, a “ne radi zastrašivanja”, priopćila je ruska agencija ITAR-TASS navodeći ministarstvo obrane. Ministarstvo je preciziralo da je njihov zrakoplov SU-30CM bio na 2-3 kilometra od američkog zrakoplova u subotu, 10. listopada.

Washington je priopćio u utorak da su američki i ruski zrakoplovi došli u zonu vidljivosti nad Sirijom, u zemlji gdje bivši hladnoratovski neprijatelji izvode suparnička zračna bombardiranja. Sjedinjene Države protive se ruskoj potpori sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu, ali su već ovog vikenda počele dogovarati s Rusijom mehanizme za sigurnost zračnog prostora radi sigurnosti pilota koji sudjeluju u vojnim operacijama u Siriji. To je pitanje postalo aktualno s ulaskom Rusije 30. rujna u sirijski sukob gdje SAD već godinu dana predvodi međunarodnu zračnu kampanju protiv terorističke Islamske države.

You may also like