Gazprom je početkom tjedna započeo s aukcijskom prodajom plina namijenjenog izvozu putem plinovoda Sjeverni tok kojim se opskrbljuje Europa, očekujući da će tako postići više cijene.

Trenutačno Gazprom Europskoj uniji isporučuje plina u visini 30 posto njezinih potreba na temelju dugoročnih ugovora, a cijena se oblikuje prema kretanja cijena nafte i naftnih prerađevina i ima tendenciju pada. Europska komisija inzistira na tome da sudionici na tržištu dugoročne ugovore zamijene spot tržištem. Istovremeno, u Europi udio plina prodanog preko burze ili spot tržišta u stalnom je porastu. “Mi uvijek odgovaramo na promjenjive zahtjeve tržišta”, rekao je zamjenik predsjednika Gazproma Aleksandar Medvedev nakon objave početka trgovanja koje je počelo u ponedjeljak, a održat će se u tri kruga, između 7. i 10. rujna, kada će biti objavljeni rezultati trgovanja i postignute cijene.

Medvedev prognozira da će aukcijska cijena vjerojatno biti veća od prosječne u Gazpromovim dugoročnim ugovorima. “Uvjeren sam i ne sumnjam da će cijena na aukciji biti veća od prosječne iz dugoročnih ugovora”, rekao je Medvedev te dodao da temeljno načelo Gazpromova poslovanja nije u prodaji što većih količina nego postizanju što bolje cijene.

Burzovno trgovanje plinom u Rusiji otežano je zbog nedostatka zakonske podloge, kao rezultat Gazpromove monopolne pozicije na izvoznom tržištu. Stoga je Gazprom odabrao aukcijski oblik trgovanja. Za razliku od burzovnog, na aukciji može sudjelovati samo jedan prodavatelj. Aukcija uključuje prodaju ruskog plina partnerima Gazproma i trgovcima koji će ga sami transportirati kroz kopneni dio plinovoda Sjeverni tok – cjevovode Nel i Opal, na teritoriju Njemačke. “Govorimo o dvije skupine kupaca – prvi su naši tradicionalni partneri iz dugoročnih ugovora, a drugi trgovci”, rekla je voditeljica Gazpromova izvoza Elena Burmistrova.

Prema njezinim riječima, trgovci i tradicionalni Gazpromovi kupci spremni su sudjelovati na aukciji, a kvalifikacijski postupak za sudjelovanje prošlo je 39 od 43 prijavljene tvrtke.

Related Posts