Zapljena južnokorejskog tankera podigla cijenu nafte

Iranska mjera
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 52 dolara, poduprte napetostima zbog iranske zapljene južnokorejskog tankera, a trgovci pozorno prate i pregovore vodećih proizvođača o opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila 51,95 dolara za barel. Na američkom tržištu barel je za isporuke u veljači poskupio na 48,51 dolar.

Trgovci pozorno prate sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika poput Rusije o ograničenju proizvodnje kako bi se prilagodila smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a od početka ove godine povećao ju je za pola milijuna barela dnevno, zacrtavši daljnje postupno povećanje do kraja godine za ukupno dva milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija usprotivila se u međuvremenu povećanju proizvodnje u veljači zbog novih mjera zaključavanja koje će vjerojatno ograničiti potražnju, dok je Rusija predvodila pozive za većom proizvodnjom, pozivajući se na oporavak potražnje. Dokument OPEC-a od 4. siječnja pokazao je da kartel razmatra niz scenarija za veljaču, uključujući veću proizvodnju, stagnaciju i smanjenje za 500.000 barela dnevno. Dogovor nije postignut i OPEC+ trebao bi nastaviti razgovore tijekom dana.

Potporu cijenama pruža danas i napetost koju je potaknula iranska zapljena južnokorejskog tankera. Teheran tvrdi da mu ta azijska zemlja duguje sedam milijardi dolara. Protuteža je zabrinutost za potražnju za gorivom, koju je raspirilo opetovano zatvaranje čitave Engleske zbog rasta broja novozaraženih novim sojem koronavirusa.

Dodaju i da se očekuje da će cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ove godine u prosjeku iznositi 53 dolara. Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 51,36 dolara, što znači da je uvećana za 1,12 dolara u odnosu na četvrtak, zadnji dan prošle godine.

You may also like

0 comments