Zapadne sankcije nisu imale značajniji utjecaj na Gazprom

Zapadne sankcije ne utječu u većoj mjeri na poslovanje Gazproma, priopćio je ruski energetski koncern nakon sjednice Vijeća direktora na kojoj je razmotren utjecaj sankcija na poslovanje Gazprom grupe tijekom 2015. i 2016. godine.

Iz Gazproma je istaknuo da je na sankcije reagirao pravovremeno i operativno te da one neće imati značajan utjecaj na njegov rad, uključujući produženje postojećih i sklapanje novih ugovora sa stranim partnerima za opskrbu plinom, a one nemaju ni kritični utjecaj na tekuće poslovanje. Dodaje se kako Gazprom stogo ograničava kupnju opreme, radova i usluga iz inozemstva te da se okreće dobavljačima iz carinske unije, azijsko-pacifičke regije i BRICKS-a.

Kako bi u što većoj mjeri supstituirao uvoz, Gazprom se okreće i domaćim dobavljačima, kažu u toj tvrtci. Tako su u tijeku aktivnosti na sklapanju niza dugoročnih ugovora s ruskim proizvođačima kao što su proizvođač cjevovoda TMK te metaloprerađivačka kompanija OMK. TMK bi Gazpromu trebao isporučivati bešavne cijevi s antikorozivnom zaštitom, a OMK specijalne ventile za rad pri visokim temperaturama. Kompanija navodi da provodi učinkovitu financijsku politiku zahvaljujući kojoj održava financijsku stabilnost te ima stalan pristup međunarodnim tržištima kapitala.

You may also like