Home Politika Zapad prekasno shvatio moć ruskih medija

Zapad prekasno shvatio moć ruskih medija

by admin

Sovjetski imperij više nema, ali Kremlj ima informacijsku vlast nad 142 milijuna ruskih građana i više od 90 milijuna stanovnika bivših sovjetskih republika, piše „Financial Times”, objašnjavajući kako pobijediti ruskog predsjednika Vladimira Putina „u borbi za srca i oči Rusa”, a prenosi portal radija „Business FM”. 

Autor članka navodi da je Zapad prekasno shvatio moć ruske državne medijske mašine. Prema njegovim riječima, ruska televizija je danas u potpunosti kontrolirana od strane Kremlja, iako postoje mnogi internetski mediji. On navodi riječi zapovjednika NATO-a Philipa Breedlovea, koji je izjavio da je aneksija Krima „najnevjerojatniji informacijski rat koji smo ikada vidjeli”.

Kako navodi američko izdanje, rusko stanovništvo u bivšim sovjetskim republikama ima pristup kontradiktornim informacijama. Najveću brigu za SAD upravo predstavljaju građani koji govore ruski jezik, a žive u Ukrajini, Moldaviji i baltičkim zemljama, jer im zapadni i lokalni mediji nude potpuno kontradiktornu verziju stvarnosti. U Estoniji, recimo, gledaoci su došli do zaključka da ne treba vjerovati svim medijima. Izdanje tvrdi da je anketa sprovedena u Harkovu pokazala da većina stanovnika ne vjeruje nikome, prenosi Russia Beyond The Headlines.

Međutim, piše „Financial Times”, gledaoci su „zaneseni gledanjem ruskih kanala”. „Kremlj zamagljuje granice između činjenica i fikcije: aktualnosti se predstavljaju na filmski i senzacionalistički način, a gledaoce zastrašuju pričama o ruskoj djeci koja stradaju od ruku ukrajinske vojske ili zavjerama SAD-a da etnički očisti istočnu Ukrajinu”, piše autor članka.

Izdanje tvrdi da novinari Kremlja izbjegavaju lokalne vijesti i socijalna istraživanja. Zbog toga stručnjaci savjetuju nezavisnim medijima da stave naglasak na teme koje Moskva ignorira.

Related Posts