Zapad je zabrinut zbog energetske nazočnosti Rusije u regiji

Rusija ostaje globalni igrač na energetskom tržištu, usprkos sankcijama koje je uveo Zapad, piše analitičar Ante Batović za Global Risk insights

Istaknuo je da Rusija „nastavlja sprovoditi moćnu energetsku diplomaciju“.  Kao dokaz za ovu tezu Batović nabraja najveće sporazume u energetskoj sferi koje je Rusija u posljednje vrijeme sklopila širom svijeta.  Analitičar prije svega govori o sporazumu s Kinom u vrijednosti od 700 milijardi dolara i ističe da je Rusija nadmašila Saudijsku Arabiju kao najveći izvoznik nafte u Kinu.

Na europskom frontu, nastavlja on, Rusija je uspjela pronaći dobru alternativu za plinovod „Južni tok“ i potpisala je ugovor u vrijednosti od 2 milijarde dolara s grčkom vladom o izgradnji „Južnoeuropskog plinovoda“ (SEP) koji će biti produžetak „Turskog toka“. Osim toga, po mišljenju Batovića, Rusija je ključni igrač na plinskom tržištu na Balkanu, a Srbija i Makedonija su pokazale veliku želju da sudjeluju u „Turskom toku“.  „Ruske kompanije kontroliraju preko 70% nafte i naftnih derivata u Bugarskoj, kao i gotovo cjelokupan sektor za preradu nafte u Bosni i Hercegovini“, ističe Batović.  Prema njegovom mišljenju, činjenica da Rusija kontrolira energetsku infrastrukturu na Balkanu izaziva zabrinutost Zapada. (Russia Beyond the Headlines)

You may also like