Zalihe teške vode više nego li dopuštene

Nuklearni spor
Iranske zalihe teške vode, koja se koristi u nuklearnim reaktorima i može poslužiti u proizvodnji plutonija za izradu atomskog oružja, prešle su granicu određenu Teheranu međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu, objavila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Tijekom kontrole koju je agencija izvela u nedjelju, iranske zalihe teške vode su iznosile 131,5 tona, što je više od dozvoljenih 130 tona. Sada je prvi puta IAEA utvrdila prekoračenje te vrijednosti od kada je Teheran objavio u svibnju da će se postupno povlačiti iz sporazuma.

IAEA je utvrdila to nepoštivanje sporazuma iz 2015. nakon što je 16. studenoga 2019. Iran informirao agenciju da njegove zalihe teške vode premašuju 130 tona, stoji u dokumentu IAEA-e predanom zemljama članicama Vijeća guvernera tog tijela Ujedinjenih naroda koji se sastaje ovog tjedna u Beču.

Teška voda sama po sebi nije radioaktivna, ali se koristi u nuklearnim reaktorima za usporavanje neutrona koji nastaju nuklearnom fisijom. Proizvodnja plutonija može biti alternativa za obogaćivanje uranija u proizvodnji atomske bombe. U reakciji na jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma iz 2015. Iran je u svibnju odustao od niza obveza preuzetih u sklopu tog teksta kojeg se i dalje pridržavaju Europljani, Kinezi i Rusi, javlja reuters.

Iranski pobunjenici ubili su trojicu pripadnika iranskih redarstvenih snaga blizu Teherana, izvijestile su u noći na utorak iranske novinske agencije Isna i Fars.

Žrtve su bili pripadnici Čuvara revolucije, režimske ideološke vojske, i Basidža, paravojnih islamskih dobrovoljačkih snaga, navode agencije. “Pobunjenici” su ubili (trojicu ljudi) hladnim oružjem okruživši ih u zasjedi” u pokrajini Teheranu, zapadno od prijestolnice, pišu Fars i Isna, ne navodeći točno mjesto događaja.

U petak navečer su u mnogim iranskim gradovima izbile pobune nekoliko sati nakon vijesti o poskupljenju goriva. Ovime se broj službeno potvrđenih žrtava od početka nemira popeo na pet. Ubijeno je još najmanje šest osoba, po informacijama iranskih agencija koje uglavnom ne navode izvor ni okolnosti stradavanja.

You may also like

0 comments