Zalato ili dionice, što donosi veći profit?

Analiza – Prije nekoliko godina najpopularnije ulaganje u cijelom svijetu je preko noći postalo ulaganje u zlato. Cijena mu je u samo nekoliko godina porasla nekoliko puta te su mnogi špekulanti ali i vlasnici starog nakita i dukata u vrijeme krize ostvarili iznadprosječan prinos.

Razlog tome je bila financijska kriza u kojoj su investitori počeli gubiti povjerenje u nacionalne valute i masovno ulagali u zlato koje se oduvijek smatra sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. No krajem 2011. godine situacija se promijenila. Većina investitora na financijskim tržištima shvatila je da ipak neće doći do urušavanja globalnog financijskog sustava te je počela rasprodaja tada već precijenjenog zlata i prebacivanje kapitala u dionice.

Od tada se vodi rasprava između dvije suprotstavljene grupe investitora o tome je li investiranje u zlato dobra investicija ili ne? Investitori koji preferiraju zlato smatraju da je investiranje u zlato i dalje bolja investicija jer su oni koji su ga kupili prije krize i dalje su u dobitku dok oni koji preferiraju dionice smatraju da je zlato neproduktivna imovina koja dugoročno neće donijeti prinos visok kao dionice a veliki rast cijene prije par godina je bio anomalija.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će trenutni trend nastaviti te će i u idućih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima kao što su Njemačka i SAD biti bolja investicija budući da će se u tim zemljama nastaviti pozitivni ekonomski trendovi dok će upravo radi toga cijena zlata vjerojatno dodatno pasti. Dodatan razlog za pad cijene zlata jest njena povezanost sa kamatnim stopama u SAD-u, najvećem gospodarstvu na svijetu.Kao što se u tablici vidi, domaće dionice u promatranom periodu nisu bile dobra investicija dok je zlato donijelo najveći prinos. U posljednje tri godine trend se počinje mijenjati te dionice na razvijenim tržištima počinju davati veći prinos.

Referentne kamatne stope u SAD su već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti i ne mogu više značajnije pasti a američka centralna banka najavljuje da će ih u tijeku ove godine početi dizati. Kada se to dogodi, ulaganje u štednju u bankama, obveznice te dionice postajati će sve primamljivije pa će dio investitora koji posjeduje zlato početi ga prodavati i ulagati u druge oblike imovine. To će najvjerojatnije uzrokovati dodatan pad cijene zlata. Sa trenutnih 1210,00 dolara po unci cijena mu u idućih godinu do dvije može pasti možda čak i ispod 1000,00 dolara po unci.

Očekivani pad cijene ne treba uplašiti one koji prate cijenu zlata i žele ostvariti profit na njemu. Danas sve više brokerskih kuća kao što je Admiral Markets omogućuje takozvani short selling, tj. ostvarivanje profita na padu cijene financijskih instrumenata temeljenih na zlatu, nafti, valutama i mnogim drugim instrumentima, što znači da se i na padu također može profitirati.