Zakošek: Treba paziti na kazneno djelo kupovanja glasova

Profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek komentirao je sabor HDZ-a i krizu vlasti.

Sabor prošao u sjeni sukoba s Mostom. Da, ali razliku od prethodnih saborâ, donekle je bilo neizvjesno koliko je vodstvo bilo složno. Trebalo je vidjeti kako će se to posložiti na saboru, za razliku od dosadašnjeg ritualnog iskazivanja jedinstva i priklanjanja odlukama vodstva. Sada, pod političkim pritiskom i kada politički ciljevi nisu ispunjeni, morali su pokazati jedinstvo.

Je li to kontraproduktivno, afera konzultantica traje tjednima, čeka se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, no je li ona toliko važnija od toga da političari jednostavno preuzmu odgovornost? Mislim da je pravorijek Povjerenstva sekundaran za stranku. HDZ je jasno pokazao da će, kako god ono odlučilo. stajati uz Karamarka. Posljedica sabora je i da će on ostati na funkciji u stranci, jer nakon ovog sabora ne vidim kako će biti smijenjen, vjerojatno će i na izbore s njim na čelu, jet ovo je bila politička poruka i pokazatelj volje. Dakle, uz marginalni glas disidenta Plenkovića, stranka je pokazala da je stala iza Karamarka.

Brkić je drugi čovjek – može li on biti opasnost za Karamarka? Mislite li da dio članstva ipak čeka pravorijek Povjerenstva? Mislim da su Brkić i Karamarko dugo godina zajedno gradili položaj u HDZ-u i političke karaijere. Bilo je nesuglasica, Brkić nije bio zadovoljan pozicijom, ali ovaj sabor je to razriješio. Međutim, bude li opet potresa, bude li Karamarko smijenjen, HDZ pod Brkićevom palicom će morati pronaći odgovore. No, neće Brkić sam pretendirati na čelno mjesto u HDZ-u. Važno je iskazati jedinstvo i snagu da će prevladati poteškoće, da neće biti prijevremenih izbora i da će otkloniti opasnost za Karamarka.

Fokus javnosti opet je na parlamentu. Tko ima veće šanse za većinu? Vidjeli smo razne kalkulacije, bit će mnogo računica u medijima i iza kulisa s jedne i s druge strane, nastojat će se pridobiti manjine i zastupnike manjih stranaka. Više šanse ima SDP i njihovi partneri koji su inicirali pitanje povjerenja, nakon što je 12 zastupnika Mosta reklo da će podržati inicijativu. Vlada je slaba pa je Sabor postao važan i sad svi zastupnici imaju težinu. Mediji bi morali pripaziti da se ne dogodi kazneno djelo kupovanja glasova, imamo razloga sumnjati da će neki pokušati to učiniti.

Mislite li da će HDZ zaigrati prljavo protiv Mosta – otkriti njihove afere, smanjiti vjerodostojnost? Moguće je sve, ne možemo znati što će se sve događati. Na temelju računice šanse ne izgledaju dobro za Karamarka, ali treba vidjeti hoće li se razbijati Most, izvlačenjem kompromitacija pa čak i uz pomoć fabrikacija, čime bi se pokrilo privlačenje zastupnika Mosta.

Je li moguć scenarij da Karamarko odstupi sam? Ne. Možda bi se to moglo zamisliti, kada bi u javnost izašli jako kompromitirajući novi detalji o njemu, ali ne vjerujem da će se to dogoditi.

Ako dobije povjerenje, je li moguć opstanak Mosta u vladi s Karamarkom? Nakon jasnog stava Petrova i ministara Mosta ne vidim kako bi oni mogli nastaviti surađivati u Vladi. U obje situacije, ovakva Vlada neće moći opstati. Karamarka neće nitko zamjeniti, iako ni jednima ni drugima izbori ne odgovaraju. HDZ neće pristati na to, a ne vidim kako će Most opstati ako Karamarku povjerenje bude potvrđeno. Možemo očekivati potrese i preslagivanje, to je normalno za parlamentarne demokracije, ali mislim da bi u slučaju raspada koalicije trebalo ići na nove izbore, rekao je za N1.