Home Ekonomija Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u javnoj raspravi

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u javnoj raspravi

by admin

Ministarstvo poljoprivrede u petak je u javnu raspravu poslalo prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čiji je cilj, kako se navodi, zaštita domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana kod trgovaca.

“Ovim zakonom želimo zaštititi domaće proizvođače i potaknuti povećanje domaće proizvodnje kako bi se osigurale dovoljne količine kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane za domaću potrošnju, ali i izvoz”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svrha zakona, navode iz Ministarstva, je urediti tržište i sankcionirati pojavu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače, ističu iz Ministarstva.

Primjerice, ovim se zakonskim prijedlogom trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zabranjuje korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom će biti i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda. Ovakav način definiranja značajne tržišne snage znači kako će se zakon odnositi na preko 90 posto sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da je na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi uvršteno 25 različitih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje na police.

Pri tome, namjera je Zakonom sankcionirati nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene odnosno koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta od strane otkupljivača i prerađivača ili trgovca, kao i mogućnost raskida ugovora s dobavljačima od strane otkupljivača, prerađivača ili trgovca bez otkaznog roka, odnosno uz neprimjereno kratak otkazni rok kao i jednostrana izmjena ugovorenih uvjeta.

Prijedlog Zakona donosi i zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost.

“Očekujemo kako će samo ovaj mali segment vrlo značajno utjecati na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Provedbu zakona i određivanje kazni nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a utvrdi li da je trgovac koristio dominantan položaj i nepošteno se ponašao prema dobavljaču, moći će propisati kazne do 3 milijuna kuna za pravne, odnosno do milijun kuna za fizičke osobe po nepoštenom postupku, odnosno u slučaju ponavljanja nepoštene prakse do najviše 5 posto vrijednosti ukupnog prihoda prijavljenog u godišnjem financijskom izvješću za prethodnu godinu.

Nakon javne rasprave zakon će biti poslan u Sabor, a nakon što stupi na snagu svi trgovci, dobavljači i prerađivači imat će mjesec dana za pripremu na nova pravila u poslovanju s proizvođačima hrane.

(Agencija)

Related Posts