Home Geopolitika Zahtjevi otmičara više su nego neozbiljni

Zahtjevi otmičara više su nego neozbiljni

by admin

Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasile otetog Tomislava Salopeka, rekao je jučer za Jutarnji list Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova. “Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati”, naglasio je kada smo se susreli s njim u njegovu uredu u egipatskom Ministarstvu vanjskih poslova, te dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Znači, Tomislav Salopek je živ, postavili smo pitanje koje već danima zabrinjava hrvatsku javnost i od čijeg negativnog odgovora svi strepe. “To pokušavamo saznati. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom”,  odgovorio je za Jutarnji list.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti trenutačno provode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu u kojoj koriste čak i helikoptere Apache. Sigurnosne snage navodno su upale u uporišta ekstremista na Sinaju. Kada smo ga upitali jesu li ti navodi točni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo vanjskih poslova nema uvid u operativne detalje istrage. No, siguran je, dodaje, da će egipatske vlasti ovo riješiti što prije. “Ovakvi incidenti su izolirani, raštrkani, događaju se u nekim dijelovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, i Egipat nije područje terorizma, no takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordiniraju svoje napore, pokažu solidarnost i dijele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vjere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije”, objašnjava glasnogovornik.

“Oni mogu prisvajati što žele, no Sinaj je egipatska zemlja i sve analize govore da drže samo pet posto Sinaja, što je minimalno područje”, rekao je o Sinajskoj provinciji, skupini povezanoj s IS-om koja je otela Salopeka.

Napomenuo je kako je ono što dodatno podgrijava terorizam situacija u regiji, primjerice u Libiji, te činjenica da su susjedne zemlje izgubile kontrolu nad svojim granicama preko kojih se onda krijumčari oružje, ali i teroristi. “Egipatska vlada daje sve od sebe da se izbori s terorizmom i istrijebi ga. Svjesni smo da će za to trebati vremena, no koordinacija i suradnja između država je bitna, pogotovo oko dijeljenja informacija, suradnje i procjena. Nijedna zemlja ne može sama istrijebiti terorizam”, naglasio je Abu Zeid.

A što misli o teorijama da su ekstremisti pokušavali iskoristiti priliku kako bi osramotili egipatske vlasti? “To se ne može isključiti. Otmica se dogodila u srpnju, a činjenica da su to demonstrirali dan prije otvaranja Sueskog kanala daje određenu indiciju namjere. No, pokazuje i frustraciju. Timing, dakle vrijeme kad se radi na ponovoj izgradnji povjerenja u Egipat, pokazuje da su te grupe frustrirane jer ne mogu promijeniti realno stanje na terenu”, objašnjava.

Za zahtjev koji su otmičari dali – oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora – tvrdi da je vrlo općenit, ne zna se na koga se odnosi te se radi samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj koji brane. “Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle – ističe te dodaje da se radi o “destruktivnom činu terora koji nema opravdanja”. Isto tako, ne zna ništa o navodima iz medija da egipatske vlasti navodno razmišljaju o tome da puste iz zatvora te “muslimanske žene”” za koje se smatra da su aktivistice povezane s Muslimanskom braćom.

A koja je njegova poruka obitelji otetog Salopeka? “Imaju solidarnost i podršku egipatskih vlasti. Mislimo na njihovu situaciju, podupiremo ih i učinit ćemo sve moguće kako bismo pomogli da ga se oslobodi. I mi patimo zbog terorizma, tako da razumijemo kako je to kada se prijeti članu obitelji. Razumijemo njihovu situaciju i suosjećamo s njima. Nećemo propustiti nijednu priliku da im pomognemo sljedećih dana”, poručio je glasnogovornik Ministarstva.

Na tragu toga, zapitali smo ga je li optimističan. “Oko borbe s terorizmom jesam. A oko ovog specifičnog slučaja tješi me činjenica da moja vlada čini sve što može i da neće štedjeti truda da oslobodi taoca i locira gdje se nalazi. Prekrižimo prste i nadajmo se da će biti pušten što prije”, rekao je Abu Zeid, objašnjavajući da egipatske vlasti imaju pravilo o nepregovaranju s teroristima. “Tolerancija za to je nula i nadamo se da ćemo ga uz pomoć otkrivenih tragova što prije pronaći i osloboditi”, zaključio je Abu Zeid.

Related Posts