Zahtjev EK: Razdjelnike treba ukinuti

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je jučer da će osnovati radnu skupinu koja će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore. U toj radnoj skupini, kazao je Panenić, bit će i predstavnici korisnika. No ministar nije odgovorio na novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.

A o razdjelnicima, kojima su nezadovoljni mnogi koji su ih ugradili jer su im računi za grijanje sad puno veći nego prije ugradnje, odlučivat će se i u Europskoj komisiji. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec jučer je uputio prioritetno pitanje EK upravo o razdelnicima. On se zalaže za ukidanje obveze ugradnje razdjelnika. Škrlec smatra da je nepravilna primjena Direktive EU stvorila kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju iako primjenjuju mjere štednje, što dokazuje da su sustavi krivo projektirani. O tom problemu Škrlec je pismeno obavijestio povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Njihov odgovor očekuje za trideset dana. Škrlec podsjeća da je EK Direktivom 2012/27/EU naložila uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. No, Vlada RH je 2014. donijela Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ne ugrade li navedene obvezatne uređaje u zadanom roku, piše Večernji list.

– Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije da ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama – izjavio je Škrlec. On smatra da su pri tome narušena prava potrošača jer za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja. – Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati – navodi Šrklec.

You may also like

0 comments