Zahlađenje odnosa Njemačke i SAD-a. Nije vrijeme za paniku

Za njemačku kancelarku su vremena u kojima „smo se mogli osloniti na druge“ stvar prošlosti. Nekima je to znak da je s transatlantskim odnosima gotovo. No Dagmar Engel smatra da nije vrijeme za paniku.

Piše: Dagmar Engel/DW

Angela Merkel, najmoćnija premijerka na svijetu, rijetko je kada do sada podigla toliko prašine s druge strane Atlantika: njezine riječi su po svim medijima, neki čak najavljuju povijesni obrat u odnosima između Njemačke i SAD-a. Ovakva reakcija je izgleda iznenadila i samu kancelarku. Na kraju krajeva nije rekla ništa što nije samo po sebi očito: koje god osobine se mogu prišiti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, pouzdanost zasigurno nije jedna od njih.

No da budemo precizniji: riječi koje su izazvale toliku pomutnju s druge strane Atlantika nije izgovorila samo kancelarka nego i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja je upravo odrađivala jedan predizborni skup. Kancelarka je sa sobom ponijela frustracije koje su se nakupile na summitu G7, predsjednica stranke je ponijela saznanje da kritika na račun SAD-a i pogotovo Donalda Trumpa, kod birača u Njemačkoj nailazi na plodno tlo. Glavni protivnici na predstojećim izborima u rujnu, socijaldemokrati, već odavno igraju na ovu kartu. I jedni i drugi su ponovno otkrili Europu kao zahvalnu predizbornu temu.

Trump i Brexit, detonacije koje su izazvale odluke američkih i britanskih birača su građane Europe probudile iz dubokog sna. Odjednom se pokazalo mogućim pro-europskim stavom pobjeđivati populiste na izborima. To je dokazao Emmanuel Macron na izborima u Francuskoj. Prilika za to da se Europska unija ojača, da se nastavi njezina uspješna priča već dugo nije bila toliko povoljna kao sada. A jedan jedinstveni EU je igrač koji i na globalnom planu ima težinu.

No sve to ne znači odmak Angele Merkel od SAD-a. Toliko frustrirana klimatskom politikom Donalda Trumpa sigurno nije da bi zbog toga otkazala, za Njemačku od temeljne važnosti, povezanost s SAD-om koja je i u njezinoj istočnonjemačkoj biografiji, kada je SAD-a bio simbolom slobode , odigrala veliku ulogu. Apokalipsa još nije nastupila. Ona neće nastupiti ni za šest tjedana na summitu grupe G20 u Hamburgu. Sada su svi svjesni toga i pripremljeni na to da je „vrijeme kada se moglo pouzdati u partnere dobrim dijelom iza nas”, kako je to Merkel rekla ovog vikenda. I zato se možda od ovog mega-summita ne bi trebalo mnogo ni očekivati.

Stoga: samo mirno i bez panike. I tko god još treba potvrdu da nisu sve veze pokidane, tu je spoznaja da šefica CDU-a i kancelarka sigurno novu eru u transatlantskim odnosima ne bi najavljivala u pivskom šatoru sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije i to na skupu koji je uostalom trebao biti održan još u utorak navečer. Ova kancelarka jednostavno ima previše stila da bi uradila tako nešto.

You may also like

0 comments