Foto: Vecernji list

Zagrebačka burza u padu usprkos svjetskim burzama

Pad Zagrebačke burze unatoč rastu vodećih svjetskih burzi
Dok su europske burze, i američke na otvaranju, zabilježile snažan rast, Crobex i Crobex10 su izgubili 0,9% zaključivši trgovanje na 1.657,17 bodova i 1.032,25 bodova.

Domaći dionički indeksi u petak su zabilježili suprotno kretanje u odnosu na glavna svjetska tržišta. Dok su europske burze, i američke na otvaranju, zabilježile snažan rast, Crobex i Crobex10 su izgubili 0,9% zaključivši trgovanje na 1.657,17 bodova i 1.032,25 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,2 milijuna kuna.

Zagrebačku burzu potopila su tzv. „blue chip“ izdanja, i to Ericsson Nikola Tesla (-2,3%), Atlantic Grupa (-1,5%), Zagrebačka banka (-1,5%), Valamar Rivijera (-1,4%) i Hrvatski telekom (-1,2%). Đuro Đaković Grupa je obavijestila investicijsku javnost o sklapanju ugovora Đuro Đaković Strojna obrada d.o.o. o isporuci kompleta ASEA lokomotivskih osovinskih sklopova s rumunjskim naručiteljem Softronic SRL. Vrijednost ugovora je 0,7 milijuna eura. Dionica Đuro Đaković Grupe porasla je 2,1% na niskom prometu.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je obavijestila investicijsku javnost kako je od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja primila obavijest o preliminarno utvrđenim činjenicama u istrazi protiv nekoliko društava u sektoru prodaje, ugradnje, održavanja i nadogradnje kućnih telefonskih centrala i sustava (PBX), pod sumnjom na postojanje dogovora protivnih pravu tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj. Godišnja vrijednost prodaje robe i/ili usluga ENT koja je ostvarena na predmetnom mjerodavnom tržištu iznosila je za 2019. oko 0,09% ukupnog prihoda kompanije.

You may also like

0 comments