Home Hrvatska Zagreb Pride smatra se ugroženim

Zagreb Pride smatra se ugroženim

by admin

Nakon što je osječki Županijski sud nedavno pravomoćno utvrdio da je udruga Zagreb Pride tekstom “Izbori za homofoba i homofrenda 2013. godine” povrijedila dostojanstvo, čast i ugled novinarke Karoline Vidović Krišto, Zagreb Pride je ocijenio u ponedjeljak da se tom presudom ograničava sloboda govora u Hrvatskoj i cenzurira njihov rad. “Pravo na slobodu izražavanja jamči nam Ustav, a misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju pa nam je osnovna dužnost da reagiramo svaki put kad primijetimo da netko postupa homofobno”, rekao je na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu predstavnik te udruge Marko Jurčić, pozvavši građane na podršku i solidarnost s njihovom udrugom i slobodom izražavanja.

Zagreb Pride treba novinarki Vidović Krišto isplatiti 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama i odvjetničkim troškovima. Jurčić, međutim, kaže da im ostaje otvoren prostor za reviziju i nastavak borbe pred Ustavnim sudom i Europskim sudom za ljudska prava.

Odvjetnica Vesna Alaburić kazala je da zagovornici konzervativne i liberalne opcije imaju pravo izraziti svoje mišljenje, ali i naglasila da postoje i granice slobode izražavanja jer presude Europskog suda za ljudska prava i rezolucija Europskog parlamenta o borbi protiv homofobije kažu da se izražavanje bilo kakve netrpeljivosti prema LGBT osobama, utemeljeno na predrasudama, smatra homofobijom koja je u potpunosti izjednačena s rasizmom i antisemitizmom.

U predmetu Vidović Krišto – Zagreb Pride ona smatra vrijednim što je donedavno u javnom prostoru bilo ljudi koji su se hvalili da su homofobi, a sada je Vidović Krišto tužbom pokazala da je biti homofob nešto što vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast. Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije smatra da je osnovni cilj tužbi protiv aktivista koji se bore za ravnopravnost stvoriti relativizaciju teza i vrijednosti gdje je podjednako vrijedno, odnosno legitimno boriti se za ravnopravnost nekih društvenih skupina, kao što je legitimno boriti se protiv ravnopravnosti. “To je jako problematično jer smo jedno takvo izjednačavanje teza imali zadnjih 25 godina i onda se danas čudimo kad nas to lupi natrag u glavu u obliku svastike na Poljudskom stadionu”, kazala je Benčić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kazao je da im je ta tema zanimljiva jer je novinarska organizacija kojoj je na čelu nedavno pokrenula projekt Centar za zaštitu slobode izražavanja. “Mislimo da treba štiti prava manjinskih grupa i prava novinara. Učinilo nam se ovo zgodno kao jedna vježba mogućeg sukoba ineteresa kad imamo dva suprotstavljena prava na slobodu izražavanja”, rekao je Leković.

Related Posts