Home Hrvatska Zagreb planira dizala za zgrade u kojima žive osobe s invaliditetom

Zagreb planira dizala za zgrade u kojima žive osobe s invaliditetom

by Marijan Opacak

Grad Zagreb će u roku od tri mjeseca provesti analizu svih stambenih zgrada bez dizala kako bi se u budućnosti prilagodile osobama s invaliditetom, dogovorili su u utorak na sastanku gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Dogovoreno je da se radi prilagodbe stambenih objekata osobama s invaliditetom  učini analiza kako bi se vidjelo koliko je u Zagrebu zgrada bez dizala, koliko osoba s invaliditetom živi u tim zgradama i  i na koji način se tim osobama može pomoći, izjavila je nakon sastanka pravobraniteljica Slonjšak.

Dodala je da će se ići i na prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) u dijelu koji se odnosi na dogradnju dizala, ali i izraditi smjernice kako bi se unaprijedila stambena politika za osobe s invaliditetom.

Kazala je da je na sastanku bilo riječi i o čestom kršenju prava na znak pristupačnosti osoba s invaliditetom, te dogovorene određene zajedničke aktivnosti prema ministarstvima koja su nadležna za ta prava kako bi se spriječile zlouporabe, ali i smanjila administracija kod osiguravanja navedenog prava.

Na sastanku je razmatrano i pitanje taksi prijevoza zbog pritužbi da taksisti odbijaju prevoziti osobe s invaliditetom u pratnji pasa vodiča  i pasa rehabilitatora, te dogovoreno da se za dva tjedna održi novi sastanak na tu temu.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna dodala je da je također dogovoreno postavljanje kamera uz svim pothodnicima  zbog njihove neprekidne devastacije. “U pothodnicima će biti na svim mjestima postavljene kamere tako da se vidjeti svatko tko bilo što pomisli napraviti. Nećemo štedjeti na kamerama i nećemo štedjeti na uređenjima pothodnika”, naglasila je.

(Agencije)

Related Posts