Zaevljeva vlada mijenja ime države, traju prosvjedi

 Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u utorak u Skoplju kako bi prosvjedovali protiv promjene imena Makedonije, javili su makedonski mediji.
Po listu Večer, na prosvjedu se okupilo preko 10.000 ljudi. Prosvjednici su mahali makedonskim zastavama i nosili natpise “Zaustavite grčki rasizam” i “Stop pregovorima”.

Makedonija razmatra četiri mogućnosti za rješavanje dugogodišnjeg spora s Grčkom zbog svojeg imena, rekao je premijer Zoran Zaev u intervjuu za Reuters u utorak. Makedonija i Grčka složile su se da će ove godine pojačati pregovore kako bi se riješio spor koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Europskoj uniji.

Atena, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se uporabi imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena. Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u lipnju i NATO summita u srpnju te predlaže zemljopisnu odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena.

“Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardar Makedonija i Republika Makedonija(Skoplje)”, rekao je Zaev u intervju. Upitan smatra li da bi Grčka mogla biti zadovoljna s nekom od ovih opcija, odgovorio je potvrdno. Dodao je da ostaje pitanje treba li zaista izmijeniti i makedonski ustav, što Atena odnedavno zahtijeva.

You may also like