Zabrinutost zbog slabije potražnje spustila cijenu nafte

Cijene nafte u utorak su pale na međunarodnim tržištima ispod razine od 73 dolara jer se fokus preusmjerio na moguće slabljenje potražnje zbog gospodarskog usporavanja nakon što su izuzeća od američkih sankcija na uvoz iranske nafte prigušila zabrinutost za ponudu.
Cijena barela nafte na londonskom tržištu skliznula je za 53 centi, na 72,64 dolara. Jučer je trgovinu završio u plusu 34 centa. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 62,80 dolara. U ponedjeljak je pojeftinio svega četiri centa.   Washington je omogućio izuzeće od američkih sankcija na uvoz iranske nafte u trajanju 180 dana Kini, Indiji, Južnoj Koreji, Japanu, Italiji, Grčkoj, Tajvanu i Turskoj.

Ta skupina zemalja kupuje oko tri četvrtine iranskog izvoza nafte koja se transportira morem, pokazuju trgovinski podaci a izuzeće podrazumijeva da će Iranu zasad biti dozvoljen izvoz nafte u ograničenim količinama.

Iranski izvoz mogao bi se spustiti prema milijun barela dnevno u studenome, nasuprot najvišoj ovogodišnjoj razini od oko 2,6 milijuna barela dnevno. U prosincu bi mogao porasti jer će uvoznici koristiti mogućnost izuzeća.

Kini je odobren uvoz oko 360.000 barela dnevno iranske nafte tijekom perioda izuzeća, kazali su izvori za Reuters. SAD je u ponedjeljak obnovio sankcije iranskom naftnom, bankarskom i sektoru transporta a zaprijetio je i dodatnim mjerama kako bi zaustavio “odmetničke” poteze Teherana. Iz Irana su odgovorili da sankcije smatraju ekonomskim ratom, poručujući da ih neće poštivati.

Što se ponude tiče, nafte na tržištu ima dovoljno unatoč sankcijama Iranu, budući da raste proizvodnja tri vodeća svjetska proizvođača – Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije. U listopadu je proizvodnja trojke prvi put premašila 33 milijuna barela dnevno, što znači da podmiruje trećinu ukupne svjetske potrošnja koja iznosi gotovo 100 milijuna barela sirove nafte dnevno.

Zbog izdašne ponude vodeći izvoznik sirove nafte Saudijska Arabija smanjila je azijskim kupcima cijenu nafte za isporuke u prosincu. U takvom je okruženju prevladala zabrinutost za potražnju u kontekstu trgovinskog spora između SAD-a i Kine, koji prijeti rastu dvaju najvećih gospodarstava svijeta a time potencijalno i potražnji za naftom.

Dodatna je kočnica za gospodarske aktivnosti slabost valuta pojedinih azijskih zemalja, uključujući Indiju i Indoneziju. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel njezine referentne košarice nafte u ponedjeljak stajao 71,45 dolara, što znači da je porasla manje od 10 centi u odnosu na petak.

You may also like

0 comments