Zabrinutost zbog šitenja virusa srušila burze

Nafta porasla 2 posto
 Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Nakon što su danima ti indeksi rasli i dosezali rekordne razine, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, jučer su ulagače pokolebali novi podaci o širenju virusa. Objavljeno je, naime, da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak.

Tako je broj umrlih premašio 1.360, dok je broj novozaraženih skočio za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je djelomice posljedica nove metodologije dijagnosticiranja virusa. Posljednjih dana ulagače su poticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, no novi podaci su ih pokolebali.

Sjedinjene Države “ozbiljno su zabrinute” zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa u Sjevernoj Koreji i spremne su pomoći američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv koronavirusa na tom području, priopćio je u četvrtak State Department.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete. Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.  To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerojatno ostati popustljiva.

Pozitivno na tržište utječu i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 71 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,5 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 109,90 na 109,80 jena. No, američka je valuta ojačala prema europskoj. Posljedica je to slabosti gospodarstva eurozone, a snage američkog.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer ulagači očekuju da će OPEC zbog slabosti potražnje smanjiti proizvodnju kako bi podržao cijene ‘crnog zlata’. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,12 posto, na 51,48 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio na 56,30 dolara, dok je jučer u ovo doba njegova cijena iznosila 55,85 dolara. Od početka tjedna cijene su nafte porasle oko 2 posto.

You may also like

0 comments