Zabrinutost za svjetsko gospodarstvo spostilo cijenu nafte

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, zakočene zabrinutošću za rast svjetskog gospodarstva i oprezom uoči nastavka pregovora Kine i SAD-a o trgovinskim razmiricama.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,29 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 44 centa, na 56,03 dolara. Tržišta je danas zakočila zabrinutost za svjetsko gospodarstvo, pri čemu u HSBC Holdingsu upozoravaju na moguće negativne posljedice očekivanog posustajanja aktivnosti u Kini i Velikoj Britaniji na gospodarske aktivnosti u ovoj godini.

Trgovci su na oprezu i uoči današnjeg nastavka trgovinskih pregovora SAD-a i Kine u Washingtonu. “Ako iskrsnu problemi, prijeti nam rizik rasprodaja (na naftnim tržištima) kakvima smo bili svjedoci u prosincu”, upozorava Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte snizila je prošlog tjedna prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 1,24 milijuna barela dnevno, a neki analitičari smatraju da bi njezin rast mogao biti još i skromniji. “S obzirom na kontinuirano neizvjesnu sliku gospodarstva, naša ionako relativno pesimistična prognoza rasta globalne potražnje za naftom u 2019. za manje od milijun barela dnevno mogla bi biti dodatno snižena”, ističu analitičari JBC Energyja.

Kako bi spriječili gomilanje zaliha koje bi pritisnulo cijene, vodeći su proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom počeli početkom godine smanjivati proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.

Vodeća izvoznica Saudijska Arabija već je znatno smanjila proizvodnju i izvoz kako bi naglasila odlučlan početak provedbe tog sporazuma. Prema današnjim izjavama dva upućena neimenovana izvora, u Rijadu planiraju u ožujku smanjiti isporuke lagane nafte klijentima u Aziji.

Američko su tržište pak poduprle sankcije Iranu i Venezueli, koja je veliki dobavljač rafinerija u SAD-u. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,03 dolara, što znači da je bila 1,16 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

You may also like

0 comments