Zabrinutost za potražnju stabilizirala cijenu nafte

 Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, zakočene trgovinskim napetostima i zabrinutošću za potražnju na tržištima u nastajanju zbog previranja u Turskoj.
Cijena barela nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,71 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, 67,33 dolara.

Financijska kriza u Turskoj povećala je rizik od širenja krize na ostala gospodarstva u nastajanju, pritisnuvši tečajeve južnoafričkog randa, argentinskog i meksičkog pesa i ruskog rublja i pritišćući izglede za gospodarski rast a time i za poražnju za naftom.

Nova previranja nadovezala su se na bojazni da će trgovinski rat između Sjedinjenih Država, Kine i Europske unije zakočiti aktivnosti najvećih svjetskih gospodarstava. Turska je relativno mali potrošač nafte, troši manje od milijun barela dnevno što odgovara oko jedan posto ukupne globalne potražnje, ali analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch smatra da bi utjecaj turske krize mogao biti značajan. “Izravni utjecaj na globalnu potražnju za naftom je zanemariv ali ako se kriza proširi na druga gospodarstva (u nastajanju), potražnja bi ipak mogla biti znatno pogođena”, dodao je.

Protuteža tim bojaznima bile su američke sankcije Iranu i očekivanje ograničenja iranskog izvoza, što će smanjiti globalnu ponudu. Sjedinjene Države uvele su prvi paket sankcija Iranu a u sljedećem koraku u studenom planiraju zahvatiti i iranski naftni sektor.

Iran je treći proizvođač nafte u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), iza Saudijske Arabije i Iraka, i u srpnju je crpio 3,65 milijuna barela dnevno, prema podacima Reutersa. “Postoji mnogo varijabli na naftnom tržištu, a najznačajnija je Iran”, ističe Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. “Ostane li tržište bez milijun iranskih barela dnevno ili više, trenutna krhka ravnoteža ponude i potražnje bit će poremećena i cijene bi mogle prekoračini visoku razinu iz svibnja”, tumači Varga.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 70,60 dolara, te je pala 1,33 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments