Zabrinutost za potražnju spustila cijenu i dovela do restrukturiranja tvrtki

Prema 40 dolara za barel
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 40 dolara budući da širenje koronavirusa i dalje izaziva zabrinutost za potražnju, s obzirom na moguća nova ograničenja koja bi zakočila aktivnost globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 40,40 dolara. Na američkom tržištu cijena se spustila na 38,79 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio nagli rast broja zaraženih koronavirusom u Europi i SAD-u budući da zasjenjuje izglede za potražnju. Potražnja za energentima je ugrožena zbog sve većeg broja slučajeva korona virusa, kažu iz ING-a.

Izvršni direktori najvećih svjetskih trgovaca naftom očekuju tek slabi oporavak potražnje i slabu dinamiku cijena u sljedećim mjesecima a možda i godinama. Najveća rafinerija u SAD-u Marathon Petroleum počela je u utorak ukidati radna mjesta, saznaje se iz obaviještenih izvora, a Royal Dutch/ Shell najavio je da će otpustiti do 9.000 radnika. U objavi nizozemskog think thanka ING Snap dodaju kako osim potražnje na tržištu niti ponuda nije od pomoći.

Proizvodnja na libijskom naftnom polju Sarir, na kojem se prošle godine vadilo više od 300.000 barela dnevno, ponovo je pokrenuta nakon osmomjesečne blokade. Kako bi se prilagodila padu potražnje, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno neće povećavati proizvodnju nafte od siječnja iduće godine, kao što su planirali, objavili su u utorak veliki trgovci naftom.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 41,46 dolar, što znači da je oslabila 15 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments