Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte na 47 dolara

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 47 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju s obzirom na slabiju potražnju rafinerija i mogući slabiji rast svjetskog gospodarstva nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,21 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo 64 centa nižoj cijeni, od 45,96 dolara. Jučerašnje je trgovanje zaključno u minusu od 2,39 dolara.

Tržišta je jučer pritisnuo strah od posustajanja svjetskog gospodarskog rasta nakon što previranja na britanskom tržištu nekretnina, povezanih s odlukom o izlasku iz EU. Dodatni uteg bili su i podaci tvrtke Genscape, koji su pokazali rast zaliha u američkom naftnom čvorištu u Cushingu za 230 tisuća barela u prošlom tjednu.

Danas je u fokusu slabija potražnja rafinerija za sirovom naftom unatoč rekordnoj potražnji vozača širom SAD-a. Zbog smanjenih marži u uvjetima prekomjerne opskrbe benzinom širom svijeta mnoge su rafinerije usporile poslove prerade, što je prigušilo i potražnju za sirovom naftom.

Stoga ulagači nestrpljivo očekuju podatke o američkim zalihama sirove nafte, koje će Američki institut za naftu (API) danas poslijepodne a vlada sutra, s danom zakašnjenja zbog praznika na početku tjedna. “Nafta ponovo testira razine ključne razine potpore, pri čemu se fokus sada usmjerava na izvješće o stanju zaliha, a posebno na zalihe benzina”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank. Dodaje da se cijena na londonskom tržištu približava razini tehničke potpore od 47 dolara po barelu, te na 45,8 dolara na američkom tržištu.

Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom predviđaju da će API-jevo izvješće pokazati daljnji pad zaliha sirove nafte, i to za 2,5 milijuna barela. Zalihe benzina također bi se trebale smanjiti, procjenjuju, i to za 1,2 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila referentnu cijenu barela košarice svoje nafte zbog praznika u islamskom svijetu.thodni radni dan.

You may also like