Zabrinutost za potražnju i smanjena opskrba u fokusu

Stabilizirane cijene nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 105 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju i prognoza o smanjenoj opskrbi iz Rusije. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 105,23 dolara, a na američkom tržištu 101,15 dolara.

Tržišta već danima prate novi val covida 19 u Kini. Peking je danas zatvorio neke javne prostore i proširio testiranje kako bi izbjegao lockdown poput onog u Šangaju. Postrožene mjere poremetile su rad tvornica i opskrbne lance, potaknuvši zabrinutost za gospodarski rast.

Najveća rafinerija u Aziji, kineski Sinopec Corp, očekuje ipak oporavak domaće potražnje za naftnim derivatima u drugom tromjesečju, paralelno uspostavi kontrole nad epidemijom covida 19.

Zabrinutost za potražnju za naftom moglo bi dodatno potaknuti i usporavanje rasta svjetskog gospodarstva, zbog viših cijena sirovina i eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Više od 500 ekonomista koje je anketirao Reuters procjenjuje da će svjetsko gospodarstvo rasti slabije no što se predviđalo prije tri mjeseca, za 3,5 posto, te za 3,4 posto u 2023. U siječnju prognozirali su za ovu godinu 4,3-postotni rast, koji je u 2023. trebao usporiti na 3,6 posto.

Međunarodni monetarni fond snizio je nedavno prognozu za ovu godinu za 0,8 postotnih bodova, na 3,6 posto, a istu stopu rasta očekuje i u idućoj godini.

Trgovce brine i ponuda. Tako bi ruska proizvodnja nafte ove godine zbog sankcija mogla pasti za čak 17 posto, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je Reuters dobio na uvid.

Unatoč tome, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom trebali bi i idućeg tjedna dogovoriti tek skromno povećanje proizvodnje, saznaje Reuters iz obaviještenih izvora.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 2,39 dolara, na 105,33 dolara.

You may also like