Zabrinutost za oporavak potražnje neutralizirala rast cijena nafte

Napetost
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na 35 dolara u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima na 35 dolara budući da je obnovljena zabrinutost za oporavak potražnje u vrijeme koronakrize neutralizirala utjecaj ograničene opskrbe.

U fokusu je tržišta zabrinutost za potražnju u vrijeme pandemije koronavirusa koja je prisilila vlade širom svijeta da obustave putovanja i gospodarsku aktivnost. Vlade su u međuvremenu počele ublažavati mjere ali je tempo oporavka potražnje i dalje neizvjestan.

Tržišta su zabrinuta i zbog toga što Američa automobilska industrija nije objavila uobičajenu prognozu putovanja.  Zabrinutost za potražnju potpiruje i pojačana napetost između SAD-a i Kine, najvećih svjetskih potrošača nafte, zbog kineske najave zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Najava se nadovezala na niz spornih pitanja u odnosu dvije zemlje, uključujući širenje koronavirusa, Hong Kong, ljudska prava, trgovinu i, kako tvrde Kinezi, američku potporu Tajvanu. Potporu cijenama pruža pak ograničena opskrba iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom. Već ima mjesec dana otkako je na snagu stupio sporazum prema kojem OPEC+ smanjuje proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno.

I proizvođači u SAD-u smanjuju proizvodnju, kao što pokazuje podatak tvrtke za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes da je u prošlom tjednu broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen za 21, na rekordno niskih 318.

Veliki pad globalne proizvodnje nafte nesumnjivo je bio ključni faktor skoka cijena nafte u posljednje vrijeme, poručili su analitičari ING-a. OPEC danas zbog vjerskog praznika u islamskom svijetu nije objavio kolika je u petak bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica.

Ruska vlada je odlučila da privremeno obustavi uvoz goriva u cilju energetske sigurnosti i stabilizacije prilika na domaćem tržištu, javlja agencija Tass. Ova mj era će biti na snazi do 1. istopada 2020. godine, prema dekretu koji je potpisa premijer Mihail Mišustin.

 

You may also like

0 comments