Zabrinutost za Kinu spustila cijnu nafte

Zabrinutost za potražnju

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara pod pritiskom vala prodaja koji su pokrenuli zabrinutost za potražnju u Kini i ulični prosvjedi protiv mjera suzbijanja covida 19. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 80,96 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 74,19 dolara.

Tržišta već tjednima strahuju za potražnju u Kini zbog novog vala covida 19 koji je potaknuo vlasti brojnih gradova da ponovo ograniče kretanje građana i propišu masovno testiranje ili čak zatvaranje čitavih četvrti.

Kina je ostala vjerna politici predsjednika Xi Jinpinga o nultoj toleranciji prema covidu 19, unatoč tome što je veći dio svijeta uglavnom ukinuo ograničenja.

Stotine prosvjednika sukobile su se u nedjelju u Šangaju s policijom, a prosvjedi protiv ograničenja proširili se i na druge gradove.

U međuvremenu grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i diplomati EU-a razgovaraju o ograničenju cijene ruske nafte na 65 do 70 dolara kako bi Moskvi ograničili prihode za financiranje vojne ofenzive u Ukrajini i istodobno izbjegli poremećaje na globalnim tržištima. Vlade EU-a još se ne uspijevaju dogovoriti o limitu, a utjecaj njihove odluke mogao bi biti ograničen, nagađaju analitičari.

CIjene bi trebale biti ograničene od 5. prosinca, kada na snagu stupa EU-ov embargo na rusku naftu.

Tržišta će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji će 4. prosinca razgovarati o proizvodnoj politici. U listopadu OPEC+ odlučio je spustiti ciljanu razinu proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u petak porasla 2,28 dolara, na 83,80 dolara.

You may also like