Home Energetika Zabrinutost za Kinu, najvećeg potrošača energije, zadržala cijenu nafte na 49 posto

Zabrinutost za Kinu, najvećeg potrošača energije, zadržala cijenu nafte na 49 posto

by admin

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da oštar pad tržišta dionica u Kini, najvećem potrošaču energije u svijetu, potpiruje zabrinutost za potražnju u kontekstu prekomjerne ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,54 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 41,67 dolara. Današnji oštar pad tržišta dionica u Kini, za više od šest posto, potpirio je bojazni da će Peking ponovo devalvirati valutu, što bi značilo slabiju potrošnju i nižu razinu uvoza. To bi značilo i slabiju potražnju za naftom, ali i za industrijskim metalima, uključujući bakar. “To pritišće cijene nafte a trgovanje je počelo s nižih razina”, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

I američko tržište i ono u Londonu zabilježili su pad cijena gotovo za trećinu u odnosu na povišenu razinu iz svibnja a podaci pokazuju da brojni špekulanti naveliko špekuliraju s nastavkom silaznog trenda. Značajan uteg predstavljaju i očekivanja da će zalihe u SAD-u rasti idućih mjeseci zbog redovnih radova na održavanju rafinerija. Sezona vožnje bliži se kraju, što znači i smanjenju potražnju za naftom u SAD-u.

Dugoročni izgledi ukazuju na pad cijena, konstatiraju u BMI Researchu, ogranku agencije za kreditne rejtinge Fitch. Po njihovoj će procjeni ponuda iduće dvije godine rasti snažnije nego potrošnja i cijene nafte neće se značajnije mijenjati do 2018. Prema aktualnim procjenama proizvodnja trenutno premašuje potražnju za tri barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 45,96 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts