Zabrinutost za kinesko gospodarstvo potisnulo svjetske burze

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale više od 1 posto, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineskog gospodarstva, ali i MMF-ovo novo smanjenje procjena globalnog rasta.
Dow Jones skliznuo je 301 bod ili 1,22 posto, na 24.404 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,42 posto, na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 1,91 posto, na 7.020 bodova. Prošloga su tjedna ti indeksi porasli četiri dana zaredom, dok se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo. A u ponedjeljak su svjetske burze pale nakon što je objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prošloj godini poraslo 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Istoga dana svoje procjene smanjio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), pa sada očekuje da bi globalno gospodarstvo u ovoj godini moglo porasti 3,5 posto, dok je još u listopadu MMF očekivao rast od 3,7 posto. “Nakon dvije godine solidnog rasta, svjetsko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo, a rizici rastu. Znači li to da je globalna recesija iza ugla? Ne. Ali rizik od oštrijeg usporavanja rasta globalnog gospodarstva zasigurno se povećao”, izjavila je Christine Lagarde, čelnica MMF-a.

To je već drugo MMF-ovo smanjenje procjena u tri mjeseca, a uoči početka Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu objavljeno je i istraživanje revizorske tvrtke PwC, u kojemu je anketirano 1.400 izvršnih direktora kompanija u svijetu, a koje je pokazalo da 29 posto njih vjeruje da će se rast globalnog gospodarstva usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je najviša razina pesimizma od 2012. godine. „Puno je negativnih vijesti u vezi globalnog gospodarstva i Kine, a danas objavljena poslovna izvješća kompanija nisu to mogla amortizirati“, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

I idućih dana očekuje nestabilno trgovanje. „Ovoga će tjedna mnoge kompanije objaviti poslovna izvješća, pa očekujem bitku između zarada kompanija i percepcije o tome što se događa u Kini i na globalnom tržištu“, kaže Carlson.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija podržava tržište. Dosad je oko 12 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 78,7 posto nadmašilo očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To znači da se očekuje usporavanje rasta zarada jer su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica pale u njih 10, a blago su porasle samo u komunalnom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 6.901 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 11.090 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.847 bodova.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, dok su cijene nafte stabiline nakon jučerašnjeg oštrog pada. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je oslabio. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Australiji pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Nakon oštrog pada u prosincu prošle godine, u siječnju su svjetske burze nadoknadile dobar dio gubitaka, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor u zadanom roku. No, posljednjih su dana ulagači oprezni, nakon objave podatka da je kinesko gospodarstvo lani zabilježilo najsporiji rast u posljednjih 28 godina i nakon što je MMF po drugi put u tri mjeseca smanjio procjene globalnog rasta.

Tako su jučer, nakon četiri dana rasta, cijene dionica na Wall Streetu pale više od 1 posto, a i na ostalim najvećim svjetskim burzama zabilježena je korekcija cijena na niže. Makroekonomski podaci iz niza razvijenih zemalja ukazuju na usporavanje rasta, dok s druge strane, tržišta podržavaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i uvjerenje ulagača da američka središnja banka zbog usporavanja rasta gospodarstva više neće povećavati kamatne stope. „Gospodarski su pokazatelji slabi, a nastavlja se i blokada rada dijela državnih službi u SAD-u, što šteti raspoloženju ulagača. No, čak se i to smatra pozitivnim za rizičnije investicije jer je jasno da je u takvom okruženju malo vjerojatno da će Fed povećati kamate“, kaže Shuji Shirota, direktor u tvrtki HSBC Securities.

Cijene nafte stabilne nakon jučerašnjeg pada

Kako bi usporavanje rasta globalnog gospodarstva moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jučer je na američkom tržitu cijena nafte pala 1,9 posto. No, jutros se cijena barela na tom tržištu stabilno kreće oko 52,95 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najvažnijih valuta ne osciliraju previše. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,32 boda, kao i jučer u ovo doba. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 109,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,60 jena. Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1370 na 1,1365 dolara.

You may also like

0 comments