Zabrinutost za gospodarstvo stabilizirala cijenu nafte

Strah od pojave recesija proširio se među trgovcima
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara budući da je zabrinutost za svjetski gospodarski rast neutralizirala smanjenu opskrbu iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,94 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 31 cent nižoj cijeni, od 58,73 dolara. Među trgovcima se na kraju prošlog tjedna proširila bojazan od recesije u američkom gospodarstvu nakon što su zbog opreznih izjava iz središnje banke prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice prvi puta od 2007. godine bili niži od prinosa na tromjesečne dužničke papire.

Takva, ‘inverzna’ krivulja prinosa, u kojoj su kamate na dugoročne obveznice niže od onih na kratkoročne dužničke papire, često signalizira recesiju, pa su cijene dionica na početku ovog tjedna nakratko kliznule na najniže razine u 12 dana da bi se potom oporavile. “Cijene nafte i dalje su zarobljene između temeljnih faktora ponude i potražnje i kolebljivog raspoloženja na globalnim financijskim tržištima”, konstatira Vandana Hari iz savjetodavne tvrtke Vanda Insights.

Tržišta je uznemirio i pad indeksa menadžera nabave u njemačkoj industriji u ožujku, koji signalizira pad aktivnosti u ključnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva ali je današnje izvješće ekonomskog instituta Ifo neočekivano pokazalo poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika u pogledu idućih šest mjeseci. Potporu cijenama nafte pruža pak smanjena opskrba iz vodećih proizvođača predvođenih OPEC-om i Rusijom, na koju su se nadovezale američke sankcije Iranu i Venezueli, dodatno smanjujući izvoz iz te dvije zemlje.

Među poticajnim faktorima za naftna tržišta izdvaja se i smanjenje zaliha u SAD-u i potrošnje američkih proizvođača koji naftu crpe iz škriljca “Izrazitiji pad cijena zapriječila su izvješća izravno povezana s tržištima nafte, koja signaliziraju smanjenu opskrbu”, zaključili su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 66,67 dolara, što znači da je bila 1,11 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

You may also like

0 comments