Zabrinutost za gospodarstvo spriječila rast cijena nafte

Posustajanje
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara budući da je zabrinutost za svjetsko gospodarstvo nadjačala utjecaj dogovora vodećih proizvođača da se sporazum o ograničenju opskrbe produlji za devet mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom postigli su danas dogovor da se sporazum o ograničenju opskrbe produlji do kraja ožujka iduće godine. Sporazumom iz studenog prošle godine dogovoreno je da se opskrba u prvoj polovini 2019. smanji za 1,2 milijuna dnevno.

Dogovor vodećih proizvođača i njihova nastojanja da podupru cijene zasjenile su danas naznake posustajanja svjetskog gospodarskog rasta, koje bi moglo zakočiti i potražnju za naftom. SAD i Kina dogovorili su nastavak pregovora o rješenju trgovinskog sukoba ali su aktivnosti u industriji u lipnju smanjene u većem dijelu Europe i Azije dok je u SAD-u njihov rast usporio.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 65,71 dolara, što znači da je bila 11 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments