Zabrinutost za globalno gospodarstvo spustilo cijene nafte

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon što je kontinuirani rast zaliha u SAD-u ponovo u prvi plan gurnuo prekomjernu opskrbu, i to u uvjetima usporavanja globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,96 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 31,80 dolara. Američke su zalihe sirove nafte prošlog tjedna porasle za 3,5 milijuna barela, pokazali su službeni podaci vlade u Washingtonu, dosegnuvši novu rekordnu razinu iznad 507 milijuna barela. Podatak je ponovo svrnuo pozornost na problem prekomjerne opskrbe.

“Na tržištu nafte trenutno dominira temeljni stav da globalna proizvodnja uvelike premašuje globalnu potražnju”, tumači Ric Spooner iz CMC Marketsa.  Dodatni je rizik koji cijene zadržava na niskim razinama usporavanje globalnog gospodarstva, budući da bi moglo prigušiti potražnju za energijom.

Tako je Citi snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 2,5 posto, s dosada prognoziranih 2,7 posto. “Globalni izgledi za rast dodatno su pogoršani, pri čemu se pogoršanje bilježi u svim razvijenim gospodarstvima, nadovezujući se na postojeću slabost na tržištima u nastajanju”, objavili su ekonomisti Citija u svojoj bilješci.

Silazni trend zakočio je ipak ohrabrujući podatak iz tjednog američkog izvješća o snažnoj potražnji za benzinom, koja je u prošlom tjednu iznosila 9,06 milijuna barela dnevno, u odnosu na 8,6 milijuna barela dnevno u tjednu ranije. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 28,30 dolara, što znači da je pala 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments