Zabrinutost za globalno gospodarstvo spustila cijenu nafte

Cijene nafte pale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima pod utjecajem probuđene zabrinutosti za stanje svjetske ekonomije i mogućnost njezina rasta, dok su u ranijoj trgovini rasle zbog mogućih američkih sankcija Venezueli.
Add content here
Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 39 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 60,75 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 26 centa nižoj cijeni, od 52,36 dolara. Neočekivani rast zaliha sirove nafte u SAD-u objavljen u srijedu zasjenio je utjecaj mogućih američkih sankcija izvozu nafte iz Venezuele. “Veliki su izgledi da cijene nafte završe još jedan trgovinski dan u minusu, ako službeno izviješće o stanju američkih zaliha kasnije popodne bude potvrdilo jučer objavljene podatke Američkog instituta za naftu (API) i dodatno pritisnulo cijene nafte. Prema objavi API-ja, zalihe rastu u svim glavnim kategorijama”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Američki institut za naftu priopćio je u srijedu da su u prethodnom tjednu zalihe nafte u SAD-u porasle za 6,6 milijuna barela, što je suprotno očekivanjima analitičara koji su prognozirali pad za 42.000 barela. U ranijoj trgovini barel nafte je dosegnuo 61,38 dolara, nakon što su Sjedinjene Države priopćile da bi mogle nametnuti sankcije izvozu sirove nafte iz Venezuele u kojoj jačaju neredi. Venezuelska nafta je pretežno “teška”, velike gustoće i zahtijeva opsežnu preradu, te se često miješa s laganijom naftom kako bi rafinerije dobile proizvod veće vrijednosti.

Budući da je iranski izvoz već oslabljen američkim sankcijama, pad venezuelskog izvoza mogao bi dodatno smanjiti globalnu ponudu i naglo povećati cijene. “Postoji mogućnost je da će SAD pokrenuti događaje, a to bi ubrzalo pad proizvodnje u Venezueli. Za sada to ne utječe na cijene nafte, ali mislim da će kasnije dati potporu cijenama na tržištu”, rekao je strateg Petromatrixa Olivier Jakob.

London, kao i američko tržište, gdje se prodaje lagana sirova nafte slabije gustoće, nisu izravno povezani s venezuelskom naftom velike gustoće. No dokazi zabrinutosti za opskrbu teškom naftom vidljivi su na američkom fizičkom tržištu, gdje su, primjerice, cijene Mars Sour WTC-MRS-a, brenda srednje sirove nafte, u ovome tjednu bile katapultirane na najvišu razinu od početka 2011.

Zabrinutost zbog trgovinskog sukoba SAD-a s Kinom, sporijeg rasta u Europi, kao i slabosti gospodarstava u razvoju, potkopava raspoloženje na naftnim tržištima u posljednjih nekoliko mjeseci. Međunarodni monetarni fond u ovome je tjednu snizio naniže svoju procjenu rasta za 2019. i 2020. godinu.

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 60,52 dolara, što znači da je pala za 14 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like