Zabrinutost za globalni rast spustio cijenu nafte

Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 dolara, pritisnute izvješćima o nabujalim zalihama i prognozama rekordne američke i ruske proizvodnje u kontekstu zabrinutosti za rast svjetskog gospodarstva.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,21 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,33 dolara nižoj cijeni, od 48,55 dolara. Pozornost trgovaca zaokupio je danas podatak o skoku zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu za više od milijun barela u prošlom tjednu, prema podacima tvrtke Genscape.

Odvojeno su u američkoj vladi jučer procijenili da će proizvodnja u sedam ključnih bazena škriljaca do kraja godine prvi puta prekoračiti osam milijuna barela dnevno. SAD je pretekao Rusiju i Saudijsku Arabiju i probio se na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, s ukupnom dnevnom proizvodnjom od rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno. I ruska je proizvodnja ovog mjeseca dosegnula novi rekord od 11,42 milijuna barela dnevno, prema upućenom izvoru iz industrije.

Dodatno je naftna tržišta danas pritisnuo snažan pad globalnih tržišta dionica zbog zabrinutosti za gospodarski rast, što se vremenski poklopilo sa sjednicom američke središnje banke Fed i očekivanjima četvrtog povećanja ključnih kamatnih stopa u ovoj godini.

Strahovanja od posustajanja gospodarskih aktivnosti potvrdio je danas i njemački institut Ifo čiji je indeks poslovne klime pao u prosincu četvrti mjesec naredom, na najnižu razinu više od dvije godine. “Današnji je pad cijena velikim dijelom rezultat prodaja na širim tržištima. Pod pritiskom su i američka i azijska tržišta dionica”, tumači Warren Patterson iz nizozemske banke ING.

“Što se pak tržišta nafte tiče, još nema jasnih naznaka smanjivanja razlike između ponude i potražnje”, dodaje Patterson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorile su se da će od početka iduće godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se smanjile globalne zalihe i poduprle cijene. Dogovoreno smanjenje predstavlja nešto više od jedan posto globalne potražnje.

Analitičari pak upozoravaju na moguće probleme. “Prijeti opasnost da povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u i usporavanje globalnog gospodarskog rasta neutraliziraju nastojanja skupine OPEC+”, konstatira Lu Jiaxuan iz singapurske brokerske kuće Phillip Futures. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 58,24 centa, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments