Zabrinutost da će se prekomjerna opskrba nastaviti i slijedeće godine pritisnula cijene nafte

Cijene barela nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razini od 49 dolara, pritisnute zabrinutošću da će se prekomjerna opskrba protegnuti i na iduću godinu a potražnja usporiti zbog posustajanja kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,19 dolara. Značajnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 46,67 dolara. Tržišta je jučer pritisnula procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će tržište nafte biti prekomjerno opskrbljeno i u 2016., pri čemu će mogući rast opskrbe iz Irana u slučaju ublažavanja međunarodnih sankcija nadoknaditi usporavanje proizvodnje u SAD-a i u drugim zemalja izvan Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je prošle godine odustao od dugogodišnje strategije podupiranja cijena smanjenjem proizvodnje kako bi obranio tržišni udio od nove konkurencije, posebno američkih proizvođača nafte iz škriljaca. Naznačivši da ta strategija počinje donositi ploda, američka je vlada za studeni prognozirala rekordan pad proizvodnje iz škriljaca, čime bi se silazni trend nastavio sedmi mjesec zaredom. Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o američkim zalihama, koja će ovog tjedna biti objavljena s danom zakašnjenja, danas i sutra, zbog praznika na početku tjedna. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće danas a vlada sutra. analitičari očekuju da će oba izvješća pokazati rast zaliha sirove nafte, i to za 2,9 milijuna barela. “Cijene bi trebale ostati niske. Tržište je još uvijek prekomjerno opskrbljeno”, konstatira Daniel Ang, investicijski analitičar u Phillip Futuresu.

Na strani potražnje zabrinjava pak procjena analitičara da je kinesko gospodarstvo u trećem tromjesečju vjerojatno prvi puta od globalne financijske krize poraslo manje od sedam posto, što bi moglo najaviti posustajanje potražnje u drugom po veličini potrošaču u svijetu, OPEC je danas odvojeno na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela njegove nafte u utorak iznosila 46 dolara, što znači da je bila 1,97 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like