Zabrana posjeta Prevlaci je zlouporaba položaja ministra

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ocijenila je u utorak kako zabrana posjeta Prevlaci bez ikakvog objašnjenja govori da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe kako bi se prikrila istina o gradnji prihvatnog centra te onemogućilo političko djelovanje toj političkoj stranci.

“Svjedoci smo već danima da deseci tisuća migranata nesmetano ulaze u Hrvatsku preko ilegalnih graničnih prijelaza. Istodobno, hrvatskim se građanima, poljoprivrednicima, novinarima i izaslanstvu HDZ-a zabranjuje posjet Prevlaci bez ikakvog objašnjenja. Ali s jasnom namjerom – kako bi se pokušala prikriti istina da su premijer Milanović i ministar Ostojić počeli podizati sabirni centar na Prevlaci”, navodi u priopćenju HDZ te ocjenjuje da je riječ o zloupotrebu policije na Prevlaci u predizborne svrhe. “Možemo zaključiti i da navedeni SDP-ov ministar, koji je samo prije tri dana pred kamerama najavio sabirni centar, zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe – kako bi zaštitio lik i djelo i sebe i lažljivog premijera, ali i onemogućio političko djelovanje HDZ-a, najveće hrvatske stranke”, stoji priopćenju HDZ-a.

Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je u utorak sa suradnicima trebao obići poluotok Prevlaku na jugu Hrvatske, tamo je dočekala policijska blokada. Cestu su blokirala dva policijska vozila i razvučena je traka s oznakom “stop”. Na blokadi je bilo nekoliko policajaca kojima je Karamarko, nakon što je samo rečeno da ne mogu dalje, prišao i čestitao današnji Dan policije.

Kako je najavljeni obilazak izostao, Karamarko je izjavu za novinare dao na cesti nadomak ulaza u Park Prevlaku. Istaknuo je kako je sama “ograda” dokaz da se tu nešto događa te je dodao kako Hrvatska više ne može trpjeti nekontrolirane ulaske na svoj teritorij. ”Ovdje sam došao simbolično pokazati odlučnost. Mi više ne možemo trpjeti nekontrolirane ulaske imigranata u Hrvatsku. Pričali su o otvaranju južnog koridora, a to bi bilo pogubno za Hrvatsku i hrvatski turizam. To je jedna osjetljiva grana”, rekao je, uz ostalo, Karamarko. Poručio kako treba reći dosta i da se Vlada mora početi brinuti o nacionalnim, gospodarskim i sigurnosnim interesima.

Na pitanje Hine o blokadi na Prevlaci, glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić rekla je: “To je slijepo crijevo. Tamo se radi policijska baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice. To će biti do daljnjeg tako. Valjda su se ustrojavali kad je prolaz bio zatvoren”.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak kako Hrvatska nema nijednog razloga da zatvori granicu jer je ona potpuno sigurna, a sve izbjeglice koje pokušaju ući u Hrvatsku preko juga bit će vraćene odakle su i došle.

Ostojić je rekao kako su do policije već četvrti dan nakon što su izbjeglice počele ulaziti u Hrvatsku “došle određene naznake da bi se mogla otvoriti i južna ruta” njihova ulaska u Hrvatsku, ali Hrvatska, poručio je jasno ministar, to neće dopustiti. “Naša poruka je jasna. Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice s Bliskog istoka”, rekao je Ostojić u izjavi novinarima pošto je prihvatni centar za izbjeglice obišao predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Novinare je zanimalo i zašto su proteklih dana državni dužnosnici izricali oprečne tvrdnje o radovima koji se izvode u negdašnjim vojnim objektima na Prevlaci. “Kad ima jako puno pokušaja da se destabilizira situacija, dok petokolonaši uredno rade svoj dio posla, ja sam dužan postupati u interesu Republike Hrvatske, pa onda i napravim neke poteze da izgleda da sam jedan dan rekao jedno, a drugi dan drugo”, pokušao je objasniti Ostojić te ponovio kako se vojni objekti na Prevlaci uređuju za smještaj policije.

Rekao je i kako ni Bapska ni Tovarnik nisu toliko opterećni kao proteklih dana, ali, dodao je, stanje se mijenja iz dana u dan. Za troškove skrbi nad izbjeglicama Hrvatska još nije dobila novac iz Europske unije, rekao je i podsjetio kako je još prvog dana krize pripremio sve dokumente i poslao zahtjev za pomoć iz žurnih fondova EU te očekuje brzu realizaciju pomoći.

Na pitanje novinara zašto je policija ispred prihvatnog centra u Opatovcu uklonila punkt nevladinih udruga na kojem su članovi udruga kuhali i dijelili hranu izbjeglicama koje su pristizale na to mjesto, ministar je odgovorio kako i nevladine udruge moraju poštovati zakonske i sanitarne propise Republike Hrvatske. “Pa nećemo valjda sebi proizvoditi dodatne probleme pa dopustiti da se ljudi još slučajno razbole. Nitko ih nije zvao niti su bili potrebni”,rekao je je. “Iznimno cijenim to što su željeli pomoći”, rekao je Ostojić te upitao: “Ali, što da se dogodila situacija bolesti u kampu?” Po njegovim riječima, za smještaj izbjeglica ne misle se koristiti drugim objektima izvan prihvatnog centra u Opatovcu sve dok postoji mogućnost njihova brzog transporta.

You may also like