Za uvođenje Eura trebat će nam odlazak na Kamenita vrata

Analiza Santinija
Hoće li Hrvatska za nekoliko godina uvesti euro i zašto bi, ili ne bi trebali žuriti s tom odlukom i ispunjavanjem uvjeta.

“Euro se u dobrim vremenima pokazao kao dobar. Manje i siromašnije zemlje su zaduživale po niskim kamatama jer je euro naslijedio ugled njemačke marke. Sve je to bilo jako divno do 2008. godine. Onda su razvijene zemlje okrenule se sebi, a manje razvijene zemlje ostavljene su sa strane da se nose s krizom “kako znaju i umiju”, kazao je za HTV ekonomski analitičar Guste Santini.

Komentirajući najave o dolazećoj ekonomskoj krizi, Santini kaže: “Ekonomska znanost u Hrvatskoj trebala bi analizirati karakteristike hrvatskog gospodarstva, da preispita moguće udare temeljem nove krize. Kriza uvijek boli, ali je pitanje da vas boli što manje”.

Santini kaže da Hrvatska zapravo u prošloj godini nije ostvarila proračunski suficit od 0,3 posto kao što se to tvrdi.

“Hrvatski porezni sustav i hrvatska država je naslonjena na deficit robne razmjene. Mi uvozimo i nacionaliziramo taj uvoz tako da naplaćujemo PDV. Država dobiva porezne prihode, ali se postavlja pitanje što bi bilo da nema deficita. Turizam izvozi poreze. Negdje 20% poreza je, prema mojoj procjeni, naplativo preko turističkog sektora. Sada će biti to manje jer smo smanjili s 25 na 13 posto. Ja sve ovo zovem “fatamorgana”. Turizam i deficit robne razmjene prikazuje stanje u gospodarstvu i hrvatskom društvu općenito”, kaže analitičar i dodaje da je uvođenje eura “točka na i”.

“Sve smo učinili da nemamo svoju monetarnu politiku. Nemamo nacionalnu ekonomsku politiku te nemamo koncepciju i strategiju razvoja. Mi smo zemljama od 4 milijuna stanovnika. Moramo definirati područje u kojemu možemo djelovati… Kada smo doveli strane banke, trebali smo zabraniti valutnu klauzulu”, ističe Santini.

“Mi moramo napraviti nužne reforme da bi mogli uvesti euro. Mi smo 1. srpnja 2013., nakon 10 godina priprema, totalno nespremni ušli u Europsku uniju. Zamislite korporaciju od 4 milijuna zaposlenih. Rukovodstvo te korporacije ne zna koji im poslovi trebaju, koliko oni vrijede…Možete li zamisliti da bi ta korporacija preživjela pet dana? Ja ne mogu. Mi moramo imati malu i učinkovitu državu. Redefinirati procese…”, govori analitičar.

Santini ističe da u ovom trenutku Hrvatska potpuno nespremno dočekuje eventualnu novu ekonomsku krizu te sarkastično zaključuje. “Na Kamenita vrata treba otići. Zapaliti svijeću, to je najbolji instrument da se spasimo od užasa”, rekao je za HTV.

You may also like

0 comments